Beneficiile integrării economice a Moldovei cu UE, discutate de Andrian Candu şi Jan Mládek

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere la Praga cu ministrul Industriei și Comerțului a Republicii Cehe, Jan Mládek.

Oficialii au discutat despre oportunitățile de intensificare a comerțului bilateral moldo-ceh, beneficiile integrării economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, respectiv avantajele creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

Totodată, oficialii au discutat și despre situația economică din țara noastră, contextul regional și măsurile întreprinse de autorități în vederea conectării rețelelor energetice la cele europene.

Andrian Candu a mulțumit autorităților cehe pentru includerea Republicii Moldova în lista țărilor pentru exporturi și investiții, potrivit Strategiei de promovare a exporturilor Republicii Cehe în perioada 2012-2020, elaborată de Ministerul Industriei și Comerțului ceh.

Potrivit Ministrului Industriei și Comerțului ceh, Jan Mládek, Republica Moldova a reușit să obțină comerț liber cu UE într-un moment foarte oportun, pe fundalul provocărilor și situației actuale din spațiul european.

"Produsele din Republica Moldova, în special vinurile, au reușit să ocupe un loc important pe piața vinicolă din Cehia și există potențial de creștere. Vinul moldovenesc este bun și cu personalitate", a declarat oficialul ceh, îndemnând producătorii din țara noastră să asigure calitatea în timp a vinurilor moldovenești.

Oficialul ceh a mai vorbit și despre oportunitățile de creștere a schimburilor comerciale cu Republica Moldova, inclusiv în domeniile industriei auto și vinicol.

Președintele Parlamentului a declarat că introducerea regimului de comerț preferențial cu Uniunea Europeană va genera stabilitate pe termen lung în Republica Moldova. Totodată, realizarea Foii de parcurs, semnată recent de Parlament și Guvern, va contribui la asigurarea stabilității financiare a țării noastre și avansarea cooperării cu Fondul Monetar Internațional, fapt ce va impulsiona dezvoltarea unor noi proiecte în Republica Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu