BEM, Banca Socială și Unibank, PRELUATE intenționat. Argumentele lui Dorin Drăguțanu

Embed:

În perioada 2012-2014 s-au efectuat mai multe acţiuni coordonate și ascunse pentru a prelua controlul asupra Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. Este concluzia raportului Kroll, prezentat astăzi la Guvern, de către guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. 

"A avut loc nişte acţiuni din partea unui grup de persoane, pentru a prelua în mod ascuns controlul asupra acestor trei bănci. Este vorba de acţionari ai băncilor, este vorba de managementul băncilor şi angajaţii băncilor şi este vorba de administartori şi fondatori ai companiilor, care au obţinut credite în volume mari", a spus guvernatorul BNM.

Potrivit lui Dorin Drăguţanu, pentru a ascunde scopul adevărat al tranzacțiilor a fost mărit volumul de credite acordate. În consecință, situația financiară a acestor trei bănci s-a deteriorat brusc. În această perioadă, suma creditelor şi a datoriilor faţă de bănci a ajuns la peste 13 miliarde de lei.

Totodată, guvernatorul BNM a a anunţat că raportul Kroll a fost trimis spre examinare instituţiilor de anchetă. 

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare Iurie Filip a declarat că în schema de sustragere a banilor sunt implicate companii din mai multe state: "Sunt antrenate societăţi din cel puţin şase jurisdicţii, adică ţări, inclusiv UE,  Marea Britanie, zone offshore, tări din fostul spaţiu sovietic."

Banca Naţională va organiza un nou concurs de selecție a unei companii internaționale pentru a efectua cea de-a doua fază a anchetei. Scopul acesteia va fi acumularea probelor pentru recuperarea activelor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu