Belgia şi-a redus nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă

Belgia şi-a redus luni nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă. Decizia vine la un an şi zece luni după atacurile de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, scrie digi24.ro.

Decizia a fost luată în urma evaluării realizate de către Organismul de coordonare pentru analiza ameninţării în Belgia (OCAM).

Premierul belgian Charles Michel a declarat că nivelul de alertă de securitate a fost coborât de la 3 la 2 (pe o scară maximă până la 4), ceea ce indică un risc mediu de atac terorist.
„Însă nivelul general 2 nu este acelaşi cu nivelul 2 de dinainte de atacuri”, a subliniat şeful executivului federal belgian într-o conferinţă de presă.

El a avertizat, totuşi, că militarii - desfăşuraţi în marile oraşe belgiene începând din 17 ianuarie 2015 - nu vor dispărea din locurile publice, dar efectivele lor vor fi reduse proporţional cu nivelul ameninţării.

Şeful OCAM, Paul Van Tigchelt, a declarat că un atac terorist în Belgia a devenit mai puţin probabil, fără ca acest lucru să însemne că ameninţarea a dispărut complet.

„Autoproclamatul califat nu mai există în Irak şi Siria. Califatul virtual a pierdut şi el teren. Statul Islamic şi-a pierdut mult din atracţie”, a spus Van Tigchelt.

Nivelul 2 de alertă a fost în vigoare în Belgia înaintea atacurilor teroriste de la Paris din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi. Două săptămâni mai târziu, alerta a fost ridicată la nivelul maxim 4 pentru circa o săptămână. De asemenea, nivelul 4 a fost în vigoare câteva zile după atentatele de la Bruxelles din martie 2016.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu