Belgia are, de azi, un nou rege. Sute de mii de de oameni au participat la ceremonia de succesiune la tron (VIDEO)

Embed:

Sărbătoare dublă în Belgia. Ţara s-a ales cu un alt monarh, chiar de Ziua Naţională. Noul rege al belgienilor, Philippe, a depus jurământul în faţa celor două camere ale Parlamentului, după ce tatăl său, Albert al II-lea, a semnat actul de abdicare.

Ceremoniile au început cu tradiţionalul Te Deum, oficiat în Catedrala Sfântului Mihail şi a sfintei Gudula din Bruxelles. Ulterior, Regele Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare în faţa a peste 200 de invitaţi, aflaţi în Sala Tronului de la Palatul Regal. Printre aceştia s-au numărat premierul belgian Elio Di Rupo, membrii guvernului şi ai camerelor reunite.

Înainte de a renunţa la tron, Albert al II-lea a susţinut un discurs în care s-a adresat şi reginei Paola, mulţumindu-i pentru susţinerea acordată pe parcursul celor două decenii. Regele a ţinut să-şi încurajeze şi fiul, subliniind că are toate calităţile necesare pentru a-şi îndeplini misiunea care îi revine.

Discursul regelui a fost urmărit cu lacrimi în ochi de regina Paola şi de prinţesa Mathilde. Două ore mai târziu, noul monarh, regele Philippe, a depus jurământul constituţional în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal al Belgiei.

După încheierea ceremoniei Regele Philippe şi regina Mathilde au apărut la balconul Palatului regal pentru a saluta mulţimea. Celor doi suverani li s-au alăturat Albert al II-lea şi regina Paola, precum şi cei patru copii ai cuplului, printre care şi prinţesa moştenitoare Elisabeth.

Sute de mii de de oameni au ieşit pe străzi, pentru a participa la ceremoniile prilejuite de succesiunea la tron. Aceştia au strigat "Trăiască regele" şi au purtat cu ei steagul Belgiei.

"Astăzi este o zi specială. Sunt mândră că sunt din Belgia, de aceea, am venit aici", a spus o femeie.

Festivităţile au readus în atenţie influenţa politică a monarhiei din Belgia şi au fost contestate de un grup de tineri flamanzi îmbrăcaţi în costume medievale.

"Nu credem în monarhie. Am venit aici pentru a protesta împotriva regelui. Regii există doar în poveşti", a spus un tânăr.

Ceremoniile se vor încheia cu o paradă militară şi un impresionant spectacol de focuri de artificii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu