Belarusul a început să cumpere petrol din Norvegia pe fondul disputelor cu Rusia

În ianuarie, compania petrolieră din Belarus BNK va cumpăra un lot de petrol norvegian produs pe câmpul Johan Sverdrup.

Potrivit Reuters, petrolul norvegian va fi livrat în Belarus prin portul lituanian Klaipeda. Se aşteaptă că nava norvegiană Breiviken, cu 80.000 de tone de petrol, să ajungă la Klaipeda pe 22 ianuarie. De acolo, petrolul va fi livrat pe rafinăria Novopoloţk (Naftan) pe calea ferată.

Potrivit Reuters, după ce a primit primul lot de combustibil, partea belarusă va continua negocierile privind livrările ulterioare.

În același timp, publicația online belarusă Tut.by scrie că aprovizionarea feroviară de petrol de la Klaipeda la Rafineria Novopoloţk va costa Minskul aproximativ 20 de dolari tona, ceea ce este mult mai scump decât transportul combustibilului prin conductele de petrol, relatează Deutsche Welle.

Contractul de livrare a fost încheiat pe fondul dezacordurilor dintre Moscova și Minsk cu privire la prețurile la energie, din cauza cărora Rusia a întrerupt aprovizionarea cu petrol a Belarusului la începutul lunii ianuarie.

Belarusul importă anual 23-24 milioane tone de petrol rusesc cu un export total al Federației Ruse de 250 milioane tone. Până la 6 milioane, potrivit experților, se adresează nevoilor economiei belaruse, restul - pentru procesare și revânzare pe piețele internaționale.

Dezvoltarea câmpului petrolier Johan Sverdrup a început în Norvegia pe 7 ianuarie. La deschiderea sa oficială a participat premierul Erna Sulberg. Potrivit Reuters, petrolul produs pe câmpul Johan Sverdrup este comparabil cu marca rusă a petrolului de export Urals.

 

loading...

Lasă un comentariu