BEI oferă un împrumut de 52,5 milioane de euro pentru modernizarea Căii Ferate din Moldova

Embed:

Un împrumut în valoare de 52,5 mln euro au fost acordat Căii Ferate din Moldova din partea Băncii Europeane pentru Investiții. Din aceşti bani urmează să fie achiziţionate locomotive noi, să se restructureze și să se modernizeze întreprinderea.

Acordul de finanțare a fost semnat astăzi de către ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc și reprezentantul BEI, Antonio Castilllo. 

Proiectul de finanțare a fost semnat încă în 2014, însă pentru a beneficia de bani era nevoie de semnarea contractului de finanțare. În următoarele zile, întreprinderea Calea Ferată din Moldova va anunţa tenderul pentru procurarea a aproximativ 15 locomotive.

"Noi suntem gata cu tot ceea ce este cu condiţiile tehnice pentru procurarea locomotivelor. Banii vor fi folosiţi 50 de procente din grant pentru procurarea locomotivelor şi 50 pentru repararea suprastructurii, infrastructurii", a declarat directorul CFM, Iurie Topală. 

Suma totală a finanțării Căilor Ferate din Moldova din partea Uniunii Europene reprezintă 110 mln euro. 52,5 mln sunt oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și, respectiv, 52,5 mln de Banca Europeană de Investiții. Banii sunt oferiţi pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani.

"Banii sunt o parte grant, 5 mln. euro sunt grant, restul sunt împrumut. Dobânda este de 1,5. Banii urmează să fie restituiţi de către Calea Ferată", a spus ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc. 

Cele 5 mln de euro primite sub formă de grant vor fi destinate pentru reforma personalului la Calea Ferată şi achitarea indemnizaţiilor către angajaţi. Din aceşti bani nu vor fi achitate însă datoriile salariale către angajaţi.

Ministrul Transporturilor susţine că în prezent, sunt întreprinse măsuri astfel, încât în următoarele 6 luni, să fie achitate salariile pentru cele 4 luni de reţinere a banilor, ceea ce constituie peste 80 de mln de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu