Beatles, Maria Tănase sau Sofia Rotaru. Cum arată cea mai mare colecție de discuri de vinil din Moldova (FOTO)

Piesele legendarei trupe "Abba", ale lui John Lenon, sau înregistrări unice cu Stalin sau Lenin, toate sunt păstrate pe discuri de vinil în arhiva Bibliotecii Naţionale.

Colecţia de peste 20 de mii de discuri este pusă la dispoziţia romanticilor nostalgici, îndrăgostiţi de muzica retro, dar şi a tinerii care nu cunosc alte opţiuni de a asculta muzică decât la iPad şi alte gadgeturi performante.

Discurile au fost adunate timp de jumătate de secol din toate colţurile lumii. Melomanii pot găsi în arhiva bibliotecii Naţionale atât piesele Mariei Tănase, cât şi cele ale formaţiei Pink Floyd, Beatles sau John Lenon.

"Beatles foarte tare se asculta, el o perioadă era interzis în Uniunea Sovietică. Și apoi când au apărut discurile de vinil, ele sunt rupte, noi le mai reparăm", a spus specialistul Serviciului Audiovideoteca al Bibliotecii Naţionale, Lilia Balan. 

De mare popularitate se bucurau şi artiştii din Rusia. Astfel discurille cu Sofia Rotaru, Laima Vaicule sau Alla Pugaciova, au fost ascultate până la deteriorare.

Discurile sunt depozitate în dulapuri speciale şi pot fi găsite în baza unei cartoteci. Ele sunt păstrate la o temperatură ce nu depăşeşte 25 de grade Celsius.

Discurile de vinil erau în vogă în perioada anilior '60, '80 atunci când puteau fi cumpărate în magazinele muzicale, sau ca supliment la ziare, revistă sau cărți.

Zece ani mai târziu odată cu apariția CD-urilor și casetelor, acestea și-au pierdut din popularitate şi au rămas în istorie. Piesele formaţiilor "Veselia" sau "Bucuria" pot fi găsite acum doar în arhive. Un loc aparte îl ocupă înregistrările cu Lenin sau Stalin.

Acum colecţia este populară printre studenţii Academiei de Muzică şi Arte, sau printre interpreţii care sunt în căutarea unor piese de mare valoare.

În arhiva Bibliotecii Naţionale se păstrează în jur de 24 de mii de discuri de vinil.

Vezi materialul video pe PRIME. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu