BBC: O firmă de colectare a deșeurilor, noua afacere a fratelui lui Igor Dodon şi a fiului procurorului general din Rusia

Un nou business între Alexandru Dodon, fratele mai mic al preşedintelui ţării şi Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse. Potrivit siteului BBC.ru, cei doi au pus bazele unei afaceri în colectarea deşeurilor.

Igor Ceaika deţine 40% din întreprindere, iar Alexandru Dodon - 10 la sută. A doua jumătate este deţinută de către un om de afaceri rus.

Potrivit BBC, compania a fost înregistrată oficial în data de 30 august, iar principala activitate este colectarea deșeurilor nepericuloase. Igor Ceaika, fiul procurorul general rus, nu este nou pe piaţa de gestionare a deşeurilor. BBC mai scrie că el deţine acţiuni în firma "Hartia", una din cele mai mari de pe piaţa rusească.

Din 2013, firma a primit contracte de stat în valoare de 44 de miliarde de ruble, ceea ce constituie aproximativ 660 de milioane de dolari. Jurnaliştii scriu că afacerile în acest domeniu se dezvoltă rapid pe fonul reformei privind gestionarea deşeurilor, care a început în acest an, în Rusia.

În fiecare regiune, vor fi selectate companii care vor trebui să evacueze şi să prelucreze gunoiul. Cheltuielile pentru transportarea deşeurilor vor fi suportate de către populaţie.

Reforma a provocat deja nemulţumiri şi proteste în unele regiuni. Şi la Chişinău, modificările la legea privind deşeurile, care autorizează arderea lor în întreprinderi specializate, au creat un val de nemulţumiri.

Documentul, aprobat de Parlament la mijlocul lunii august, a fost criticat de ecologişti, care cred că este o decizie periculoasă pentru sănătatea oamenilor. Proiectul urmează să ajungă pe masa preşedintelui Igor Dodon pentru promulgare. Cât ţine de afacerile lui Alexandru Dodon şi Igor Ceaika, în luna iulie, cei doi au început să colaboreze în domeniul construcţiilor.

Alexandru Dodon, fratele mai mic al preşedintelui ţării, a devenit deţinătorul a 15 procente din acţiunile „Archplay Development”, companie de construcţii deţinută de Igor Ceaika. Ulterior, şeful statului, Igor Dodon, a confirmat informaţia în cadrul unei emisiuni televizate şi a declarat că nu vede nimic criminal în această colaborare.

Familia preşedintelui Igor Dodon are legături strânse cu Igor Ceaika. Asta relevă dintr-un articol al Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație publicat în august 2017. Jurnaliştii au reuşit să afle că în acel an, Ceaika a sponsorizat cu 70 de mii de euro fundația „Din Suflet” a primei doamne, Galina Dodon.

Igor Ceaika este unul dintre cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Iurii Ceaika. O investigaţie a Fundației Anti-Corupție, condusă de opozantul rus Alexei Navalnâi, a arătat că Igor Ceaika a câştigat mai multe contracte cu statul datorită sprijinului acordat de tatăl său.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu