Baza militară de la Bulboaca, renovată de Statele Unite. Câți bani au fost alocați (FOTOREPORT)

Embed:

Militarii din Moldova vor beneficia de condiţii mai bune pentru a se antrena pentru participarea în cadrul misiunilor internaţionale de menţinere a păcii. Baza militară de la Bulboaca este în plin proces de modernizare. Acest lucru este posibil cu suportul financiar al Statelor Unite ale Americii, care a oferit Armatei Naţionale un grant în valoare de 1,6 milioane de dolari.

Modernizarea poligonului are loc în cadrul iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii, iniţiată în 2012. După ce presa din Federaţia Rusă a publicat o ştire manipulatoare precum că pe poligonul de la Bulboaca vor fi antrenaţi militari pentru un eventual conflict pe Nistru, ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit a inspectat baza militară. Diplomatul crede că este vorba de o neînţelegere.

"Scopul principal pentru noi şi pentru Armata Naţională este îmbunătăţirea armatei. Noi încercăm să facem Armata Naţională mai pregătită pentru a participa în diferite misiuni de menţinere a păcii. Toate obiectele sunt pentru instruire şi nu ameninţă pe nimeni", a spus ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit. 

Clădirile construite încă în 1992, aflate într-o stare deplorabilă, vor fi renovate. Procedura de licitaţie pentru selectarea antreprenorului care va efectua lucrările a fost deja demarată. În orăşelul militar vor fi instruiţi soldaţii care participă la misiuni de pacificare.

"Instalarea posturilor de control la intrarea în orăşel, verificarea maşinilor şi a persoanelor, inclusiv antrenarea geniştilor la verificarea străzilor, clădirilor, dacă sunt mine şi dezamorsarea acestor mine", a spus comandanttul interimar al Armatei Naţionale, Eduard Ohladciuc.

Între timp, sunt în construcţie anexe la cele trei cazarme prevăzute pentru 450 de militari, inclusiv femei. Până la sfârşitul anului, vor fi amenajate locuri pentru femeile care fac serviciul militar, dar şi două blocuri sanitare. Totodată, va fi construită o staţie de epurare.

"În jur de 50 de locuri pentru militari-femei vor fi. Foloseam unele din clasele de instruire ca dormitoare pentru militarii-femei", a spus ambasadorul SUA James Pettit.

Acum trei ani, tot din banii oferiţi de SUA, au fost amenajate poligoanele de tragere. Dacă până în 2012 ţintele erau desenate pe hârtie, iar militarii se deplasau la locul tragerii pentru a vedea dacă ai nimerit în ţintă, acum totul se face automat.

"La impact ţinetele automat cad. Toate rezultatele obţinute sunt înregistrate în sistemul de operare. La necesitate pot fi scoase la imprimantă şi prezentate ca rezultat pentru a scoate media", a spus comandantul interimar al bazei militare de la Bulboaca, Sergiu Ghervas.

Până acum, în cadrul acestui proiect de modernizare a bazei militare din Bulboaca au fost investite 1,2 milioane de dolari americani. Ambasadorul american, James Pettit, a dezminţit informaţiile precumă că SUA a stopat finanţarea pentru Armată în cadrul unui program.

"Nu am suspendat asistenţa, finanţarea deloc. Am observant că în acest an, din păcate, Armata Naţională din Moldova nu a participat la exerciţiile militare în străinătate. Noi discutăm această chestiune. Eu sper că în viitorul foarte apropiat că vor continua această participare", a mai precizat ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

Valoarea proiectului este de 12,7 milioane de dolari anual.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu