Bătut în cuie! Deputaţii moldoveni vor fi aleşi în baza circumscripţiilor nominale şi a listelor de partid

Embed:

Deputaţii au votat astăzi, în a doua lectură, proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt. Pentru au votat 63 de deputaţi şi zero împotrivă.

Astfel, la următorul scrutin, deputaţii vor fi aleşi potrivit unui nou sistem. Asta înseamnă că 51 de deputaţi, din cei 101, vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscripţiilor nominale.

"Proiectul vine să apropie alegătorii şi candidaţii. Republica Moldova va fi împărţită în 50 de cirmuscripţii. Fiecare deputat va avea aproximativ 50.000 de alegători . Nu înţeleg poziţia deputaţilor comunişti. Ei au fost autorii proiectului privind alegerea directă de către popor a judecătorilor şi a procurorilor. Atunci de ce deputaţii nu pot fi aleşi direct de către popor? Este o provocare", a menţionat deputatul democrat Andrian Candu.

"Acest proiect este perfect, conform legislaţiei europene pe care am consultat-o. Nu lezează prin nimic drepturile cetăţenilor de a participa la alegeri", a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

Publika.md aminteşte că acest proiect a fost iniţiat de deputatului democrat Vlad Plahotniuc.

În Republica Moldova nu a fost folosit la niciun scrutin sistemul electoral mixt. Doar la alegerile parlamentare din 1990 s-a aplicat sistemul de vot uninominal.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu