Bătrânețe, haine grele. Cum își trăiesc moldovenii ultimii ani de viață

Embed:

Sunt bolnavi, nu au un loc de muncă şi nu se implică în activităţi sociale. Vorbim despre mai mult de 70 la sută dintre bătrânii din Moldova. Statisticile se găsesc într-un studiu realizat, la începutul anului, de specialiştii Centrului de Cercetări Demografice.

Documentul arată că indicele de îmbătrânire activă din ţara noastră este de două ori mai mic decât obiectivul-ţintă pentru Uniunea Europeană.

Elena şi Ion Chelmenciuc, din satul Chetrosu, Anenii Noi, de 79 şi, respectiv, 82 de ani muncesc toată ziua în grădină. 

"Am săpat aici, morcov am pus şi acum îndrept. Pun moşneagul să mai sape bucăţica asta. Seara când mă culc fac exerciţii şi dimineaţa fac şi cu picioarele şi cu mâinile. Nu mă duc la sala de sport. Dar ce-mi trebuie?", a mărturisit femeia.

Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate dintre persoanele care au între 55 şi 59 de ani nu sunt angajate şi doar unul din zece bătrâni este implicat în viaţa socială.

Totodată, fiecare al doilea vârstnic nu are acces la servicii medicale şi nu este interesat să înveţe continuu:

"Am 70 de ani degrabă. Cu ce poţi să te ocupi acum. Nici nu ştiu, este la noi bibliotecă sau nu-i." 

"Poate în oraş îşi mai permit să se ducă la un film, undeva, chiar la aceeaşi mare vara, noi n-avem timp. Eu una sunt cu vitele, cu căpriţele."

"Care distracţie? Dapoi asta nu-i distracţie? Cu hârleţ. De dimineaţă de la 07:00 până la nouă seara, când cădem, cădem ca cufaica din cui."

De asemenea, doar 14 la sută dintre vârstnici fac sport. Ecaterina Strahova, o pensionară de 62 de ani din Capitală este însă adepta unui mod sănătos de viaţă. De un an de zile, femeia merge zilnic la sala de sport:

"Îmi place că sunt înconjurată de tinere. Mă uit că sunt suple şi îmi doresc să fiu ca ele. E un stimul pentru mine. Mi-a venit pofta de viaţă. Mi-am descoperit noi pasiuni. Găsesc timp pentru lectură."

Autorităţile elaborează un plan de acţiuni pentru perioada 2017-2020 cu scopul de a le asigura bătrânilor o viaţă decentă.

"A fost creată o platformă de discuţie cu ONG-urile în domeniu. Este vorba despre platforma pentru îmbătrânirea activă în Moldova. Vor fi stipulate acţiunile concrete prin care se vor atrage în câmpul muncii persoanele vârstnice. Mizăm pe participarea activă a populaţiei vârstnice în acţiuni sociale şi comunitare", a menționat viceministrul  Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Anastasia Oceretnîi.

Potrivit statisticilor, în ţara noastră sunt 826.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu