Bateriile vechi de la laptopuri au suficientă energie pentru a lumina casele fără curent electric

Un studiu IBM a dezvăluit că vechile baterii de laptopuri au suficientă energie în ele astfel încât să lumineze casele care nu au curent. Analizând bateriile aruncate, cercetătorii au descoperit că 70% dintre ele au energie pentru a ține o lumină LED aprinsă pentru 4 ore pe zi timp de un an, informează stiri.yahoo.com.

Cercetătorii spun că folosirea bateriilor la care s-a renunțat este o soluție mai ieftină decât oricare alta. Conceptul a fost încercat în orașul Bangalore din India anul acesta. Se asteaptă ca metoda să fie populară cu furnizorii de energie electrică, precum și pentru familiile sărace care locuiesc în cartiere izolate.

Studiul efectuat de echipa din India a celor de la IBM va fi discutat la o conferință ce va avea loc în San Jose, California.

Echipa IBM a creat ceva căruia îi spun UrJar - un device ce folosește celule lithium-ion de la vechile baterii pentru a porni device-uri DC cu consum mic, precum lumina. Cercetătorii vor să ajute cei aproximativ 400 de milioane de oameni din India care nu au curent.

Alte soluții precum energia solară sunt mult mai costisitoare și mai dificil de implementat în acest moment. Dacă acest UrJar este produs într-un volum suficient de mare, cercetătorii estimează că prețul pe unitate va fi de aprox 7 lire.

Feedback-ul primit după teste a fost pozitiv, susține echipa care a dezvoltat UrJar. Printre îmbunătățirile cerute însă se află și sugestia folosirii unor cabluri ce nu pot fi roase de șoareci.

"Credem ca este o inițiativă excelentă în linie cu practicile noastre de a refolosi și recondiționa în loc de a recicla. Credem că recondiționarea are un efect pozitiv asupra mediului și mai multe companii ar trebui să fie încurajate să adopte această practică", a spus CEO-ul companiei, Keith Sonnet, citat de BBC.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu