Bătaie pe taxa ecologică: Producătorii cer Ministerului Economiei să protejeze piaţa de invazia produselor din Ucraina

Embed:

Companiile din industria alimentară cer autorităţilor să nu elimine taxa ecologică, aplicată la importul produselor în ambalaj din plastic sau tetra-pack. Potrivit acestora, piaţa va fi invadată de mărfuri de import, iar producătorii autohtoni vor ajunge în faliment.

"Înrăutăţirea situaţiei financiare a producătorilor din industria alimentară şi din sectoarele conexe va duce la micşorarea încasărilor la Bugetul de Stat, micşorarea salariilor, reducerea numărului locurilor de muncă, sporirea şomajului şi plecarea peste hotare a forţei de muncă", a menţionat preşedintele "Orhei-Vit", Alexandr Bilinkis.

Preşedintele Congresulului Industriaşilor, Vasile Tarlev, a menţionat că producătorii autohtoni din acest domeniu pot falimenta în scurt timp.

"Dacă producătorii vor ajunge la faliment, atunci, în consecinţă, vor fi mii de şomeri şi lipsa impozitelor în buget. Practic, este ultimul strigăt al producătorilor. Următorul pas poate fi mult mai drastic", a punctat Vasile Tarlev.

Totodată, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr spune că decât ar cheltui o grămadă de bani pe ponegrirea ministerului, mai bine ar investi în managementul mai performant.

"Dacă ar investi în utilaje mai performante, vă asigur că vor avea mai mult de câştiga. Prevederile actuale ale legii contravin prevederilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, fiindcă ele se bazează pe principiul discriminatoriu", a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Din 2012, Ministerul Economiei planifică să aplice această plată pentru toţi agenţii economici. Producătorii spun, însă, că decizia va avea consecinţe dramatice pentru companiile naţionale.

În prezent, taxa ecologică pentru ambalajele din plastic şi tetra-pack se aplică doar produselor din import. Ucraina a depus o plângere împotriva Republicii Moldova, la Organizaţia Mondială a Comerţului, solicitând eliminarea acestei taxe, pe care o consideră discriminatorie.

Potrivit Asociaţiilor Producătorilor Autohtoni, în 2010, în Bugetul de Stat, au fost colectaţi 200 de milioane de lei din taxa ecologică, aplicată la importul produselor în ambalaj din plastic şi tetra-pack.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu