Bashar al-Assad AMENINŢĂ: Americanii vor pleca într-un fel sau altul

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat deschis eforturilor de reconciliere în ţara sa - devastată de peste şapte ani de război -, însă nu a exclus să recurgă la forţă contra forţelor kurde susţinute de Statele Unite în vederea recuceririi regiunilor aflate sub controlul acestora, relatează digi24.ro.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today, difuzat joi, Bashar al-Assad afirmă, de asemenea, că o confruntare diectă între Rusia şi Statele Unite a fost evitată în ultimul moment în Siria, unde cele două mari puteri intervin în acest conflict.

"Singura problemă care rămâne astăzi în Siria sunt Forţele Democratice Siriene (FDS)", a declarat preşedintele sirian, ale cărui trupe au reuşit să recucerească peste 60% din teritoriu de la rebeli şi jihadişti, în principal cu ajutorul aliatului rus.

"Avem două opţiuni în vederea soluţionării acestei probleme. Noi am deschis mai întâi calea unor negocieri, pentru că majoritatea membrilor (FDS) sunt sirieni. Dacă asta nu merge, ne vom elibera teritoriile prin forţă. Nu avem altă opţiune", a subliniat el.

Susţinute militar de Statele Unite, FDS - o coaliţie alcătuită din combatanţi kurzi şi arabi - au jucat un rol crucial în lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI), pe care l-au alungat din mai multe regiuni din Siria, inclusiv din fieful lor de la Rakka, şi cu care continuă să lupte într-o parte a provinciei Deir Ezzor (est).

FDS deţine controlul asupra teritorii vaste în nordul şi nord-estul Siriei.

"Este pământul nostru şi este dreptul nostru să-l eliberăm. Americanii trebuie să plece şi vor pleca într-ul fel sau altul", a adăugat Assad.

"După eliberarea Alepului (nord), după (cea a oraşului) Deir Ezzor şi înainte (de cea a oraşului) Homs (centru), iar acum a Damascului, americanii îşi pierd în realitate cărţile", apreciază el.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu