Băsescu mai rămâne suspendat! Curtea Constituţională a amânat decizia privind validarea referendumului din România

Embed:

Criza politică din România se prelungeşte. După două zile de dezbateri, Curtea Constituţională a decis să amâne, până pe 12 septembrie, pronunţarea în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Astăzi, judecătorii Curţii Constituţionale şi-au motivat amânarea pronunţării unei decizii finale până la obţinerea listelor complete ale alegătorilor, declarând totodată că informaţiile primite până acum sunt contradictorii. Ieri magistraţii români s-au aflat în şedinţă mai bine de cinci ore, şi au solicitat Ministerului de Interne şi Institutului Naţional de Statistică date despre populaţia cu drept de vot din România, pentru a putea soluţiona mai multe contestaţii.

Asta după ce mai mulţi reprezentanţi ai USL, organizatorii acestui referendum, susţin că în prezent în România numărul persoanelor cu drept de vot este cu mult mai mic faţă de cele 18 milioane cât s-au luat în calcul. Prin urmare pe 29 iulie la urne s-ar fi prezentat mai mult de 50 la sută plus unu cât era nevoie ca plebiscitul să fie validat.

Judecătorii CCR s-au reunit astăzi, la ora 9.00, într-o nouă şedinţă pentru a decide dacă referendumul de demitere a lui Traian Băsescu este valid sau nu. După un total de 13 ore de dezbateri, magistraţii români au amânat luarea unei decizii finale pentru data de 12 septembrie. Pri urmare, perioada de incertitudine în România s-a amânat pentru încă 41 de zile timp în care Trăian Băsescu rămâne suspendat, iar Crin Antonerscu, preşedinte interimar.

Publika.md aminteşte că duminică, 29 iulie, în România a avut loc referendumul cu privire la suspendarea preşedintelui României, Traian Băsescu.

Datele finale ale Biroului Electoral Central arată că, pentru demiterea lui Traian Băsescu s-au pronunţat peste 87 la sută dintre participanţii la referendum, sau în jur de 7 milioane 400 de mii de oameni, iar împotrivă, puţin peste 11 la sută. Totodată, 1,3 la sută din buletinele de vot au fost declarate nule.

Astfel, potrivit datelor oficiale, plebiscitul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi validat. La urne ar fi trebuit să se prezinte 50 la sută plus unu din numărul alegătorilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu