Băsescu, în Parlamentul European: Blocul ACUM şi PDM au obligaţia să preia guvernarea în Republica Moldova

Embed:
Blocul ACUM şi Partidul Democrat din Moldova, care împreună ar putea forma o majoritate parlamentară confortabilă, au obligaţia să preia guvernarea în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de eurodeputatul român, Traian Băsescu, în cadrul dezbaterilor despre Parteneriatul Estic desfăşurate în Parlamentul European. Oficialul şi-a arătat indignarea că opoziţia de la Chişinău, care este formată din trei partide proeuropene, asistă la o guvernare dură şi minoritară a prorusului Dodon.

"Este timp ca Uniunea Europeană, care investeşte bani, să ceară celor doi lideri din opoziţie şi care, repet, constituie majoritate să-şi facă datoria faţă de Republica Moldova preluând guvernarea şi reorientând ţara către vest", a menţionat Traian Băsescu.

În cadrul dezbaterilor, fosta şefă a diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană va continua să susţină ţara noastră, doar pentru implementarea reformelor.

"Ca întotdeauna, Uniunea Europeană este pregătită să sprijine implementarea reformelor în toate domeniile. Ca şi până acum, sprijinul nostru rămâne a fi condiţionat. Voi atrage o atenţie deosebită la felul în care este implementată reforma corupţiei", a precizat Federica Mogherini, fosta şefă a diplomaţiei europene.

Europarlamentarii au acordat o atenţie sporită Ucrainei şi provocărilor la care această ţară este supusă în mod constant.

"Ucraina este o ţară cumplit lovită de Federaţia Rusă. O ţară care a pierdut Crimeea, care are un război civil disimulat, de fapt, în estul teritoriului, o ţară care are porturile blocate adesea la Marea Neagră. De ce acest lucru? Pentru că Federaţia Rusă nu poate accepta orientarea acestei ţări către UE", a subliniat Traian Băsescu.

Băsescu crede că Ucraina ar putea pierde Donbassul dacă va pune în aplicare planul Steinmeier. Fostul preşedinte român spune că dacă va fi organizat un referendum în estul ţării vecine, regiunile Doneţk şi Lugansk îşi vor proclama independenţa, după modelul Crimeei. Băsescu avertizează că pentru a evita un astfel de scenariu, Uniunea Europeană trebuie să sprijine Kievul şi să explice autorităţilor ucrainene care sunt riscurile aplicării acestui plan.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu