Băsescu, despre decizia de astăzi a Curţii Constituţionale de la Chişinău: Va aduce beneficii uriaşe eurointegrării Moldovei

Un act de dreptate, care va aduce beneficii uriaşe Republicii Moldova în procesul de eurointegrare. Astfel a calificat preşedintele României, Traian Băsescu, decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privind denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova.

"Curtea Constituţională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova e limba română. E un act de dreptate faţă de istoria cetăţenilor Republicii Moldova. Se pune capăt încercării de mistificare a unor adevăruri culturale şi istorice. Cine nu se simţea român, mă întreb cum se va numi de acum. Mă întreb ce vor face cei care au editat dicţionarul româno-moldovean. E una dintre cele mai mari bucurii din ultimii ani. Mulţumesc şi iniţiatorilor şi judecătorilor constituţionali din Republica Moldova", a spus Băsescu, potrivit realitatea.net. 

Totodată, preşedintele României a subliniat că, astfel, Republica Moldova are un avantaj uriaş pentru că va putea beneficia de documentaţia României pentru integrarea în UE.

"Implicaţiile sunt extraordinar de profunde, intră în vigoare imediat şi de ele trebuie să ia notă toate statele lumii, inclusiv UE. În Uniunea Europeană vom fi două state cu limba oficială limba română", a afirmat Traian Băsescu.

Totodată, premierul României, Victor Ponta, spune că a primit cu bucurie decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova.

"De astăzi ne uneşte, la nivelul unei decizii oficiale, şi limba pe care o vorbim de veacuri. România şi Republica Moldova continuă, pe aceeaşi limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuşi să ne unească în interiorul spaţiului european. Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeaşi limbă, simţim cu acelaşi suflet, aşa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene", a afirmat Victor Ponta, potrivit romanialibera.ro.

Publika.md aminteşte că, potrivit deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale, limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu