Başcanul Mihail Formuzal vrea REFERENDUM în Găgăuzia, pentru a stabili orientarea politică externă a Moldovei

Embed:

(UPDATE 17:40) Analistul politic Anatol Ţăranu: "Başcanul Găgăuziei îşi îngroapă cariera politică. După încheierea mandatului, Formuzal va deveni un cadavru politic. Este vorba despre un joc îndreptat împotriva propriilor interese ale başcanului. El s-a lăsat folosit de anumite forţe care vor să oprească parcursul european al Republicii Moldova".

(UPDATE 17:35) Analistul politic Viorel Cibotaru: "Moldova nu poate deveni membru al Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, care este o structură inexistentă. Administraţia de la Comrat ar trebuie să rezolve problemele regiunii. Acţiunile de la Comrat au legătură cu anumiţi politicieni de la Moscova şi Tiraspol". 

(UPDATE 17:32) Preşedintele Mişcării "Edinaia Gagauzia", Fiodor Găgăuz: "Nu başcanul vrea referendum, ci alegătorii din Găgăuzia. Iniţiativa privind referendumul nu este o provocare. Ca să înţelegi părerea întregului popor trebuie să foloseşti metoda constituţională - referendumul. Despre asta poate că se va discuta vineri, 4 octombrie, la şedinţa Adunării Populare".

(UPDATE 17:30) Analistul politic Oazu Nantoi: "Domnul Formuzal încearcă să zădărască puterea de la Chişinău cu o iniţiativă fără impact juridic. Başcanul are dreptul să iniţieze un referendum consultativ. Este evident că pretinsul referendum este un non-sens. Autonomia nu poate pleca în altă parte decât împreună cu Republica Moldova. Face parte din şirul provocărilor politice. Trebuie de văzut cum va reacţiona Adunarea Populară. Nu este un subiect serios".

(17:24) Başcanul de la Comrat, Mihail Formuzal, propune organizarea unui referendum în Găgăuzia. Formuzal vrea să afle opinia găgăuzilor despre orientarea politicii externe a Moldovei. Solicitarea başcanului a fost expediată astăzi Adunării Populare de la Comrat, după ce Mişcarea "Edinaia Gagauzia" a făcut o solicitare în acest sens.

Formuzal vrea, în cadrul referendumului, să-i întrebe pe alegătorii din regiune despre ce fel de vector de dezvoltare externă îşi doresc pentru ţara noastră. Başkanul nu a precizat, însă, direcţiile. Mişcarea "Edinaia Gagauzia" a propus organizarea plebiscitului pe 22 decembrie, atunci când cei mai mulţi alegători vor reveni de peste hotare pentru a celebra sărbătorile de iarnă.

Legislaţia autonomiei îi permite başcanului să iniţieze organizarea unui referendum local. Iniţiativa urmează să fie examinată de Adunarea Populară de la Comrat, care trebuie să ia o decizie în acest sens cu majoritatea de voturi.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu