Barajul ilegal de pe râul Cubolta, motiv de scandal pentru locuitorii a două sate

Embed:

Un baraj care a fost construit ilegal de-a lungul râului Cubolta a devenit mărul discordiei. Locuitorii satului Moara de Piatră din raionul Drochia spun că, după ce a fost scos barajul, apa din râu a secat, peştele a murit, iar în preajmă se răspândeşte un miros insuportabil. La rândul lor, locuitorii satului vecin, Hăsnăşenii Mari, se tem că, dacă barajul va fi restabilit, apa le va inunda casele.

"Oamenii care locuiesc în preajmă mai puneau o pompă, mai udau în grădină, mai creşteau o raţă", a spus o femeie.

Aleşii locali din Moara de Piatră spun că barajul trebuie restabilit.

"Punem stajele la loc şi gata. Altă ieşire nu este. Cine o să curăţe râul? Cine o să dea aşa bani pentru lucrări? Cu puterile noastre nu este posibil", a declarat consilierul local din satul Moara de Piatră Olga Cutrani.

Oamenii din Hăsnăşenii Mari nu vor ca barajul să fie restabilit, deoarece, potrivit lor, apa le inundă casele.

"Din cauză că au dat drumul la apă şi noi suntem mai liberi, nu ne îneacă. Din cauza apei şi casele se risipesc", a menţionat o doamnă.

Aleşii locali din Hăsnăşenii Mari spun că restabilirea barajului nu este o soluţie. Potrivit lor, râul trebuie curăţat, numai că pentru asta sunt necesare peste patru milioane de lei.

"S-a dat drumul la apă asta este temporar. Va fi o ploaie sau omăt şi situaţia se va repeta", a spus secretarul consiliului local Hăsnăşenii Mari Leonid Cucovei.

"Barajul bazinului care este la Moara de Piatră este o construcţie ilegală. Care este ieşirea, el trebuie să fie scos ca râul să-şi ia traiectoria sa de curs", a spus inspectorul Inspectoratului Ecologic de Stat Drochia, Iurie Vrabie.

În cazul în care barajul din satul Moara de Piatră va fi restabilit, aproximativ 20 de case din Hăsnăşeni Mari riscă să fie inundate la prima ploaie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu