Barajul Costeşti-Stânca pune în PERICOL zeci de localităţi. Pe suprafaţa digului au apărut mai multe fisuri

Embed:

Barajul Costești-Stânca a devenit un pericol pentru zeci de localități situate de-a lungul râului Prut. Din lipsă de bani, construcția nu a fost reparată capital de ani de zile, iar lucrările de întreținere, efectuate anual, sunt făcute superficial. Administratorul barajului avertizează că, în urma inundaţiilor din 2008, pe suprafaţa digului au apărut mai multe fisuri. 

În acest an, 1,2 milioane de lei au fost alocate pentru întreţinerea barajului. Cifra acoperă doar a cincea parte din strictul necesar.

"Ne trebuie în fiecare an sau măcar odată la doi ani să determinăm tasarea barajului care costă undeva la 250.000 de lei. Calmatarea lacului a fost făcută în 1985 şi de atuncea noi nu ştim cât nămol s-a format pe fundul lacului după spălarea malurilor", a declarat administratorul barajului Costeşti –Stânca, Vasile Cojocaru.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că zeci de localități riscă să fie inundate dacă barajul nu va fi consolidat.

"Riscul e mare de rupere a barajului. Undeva 76 de locaţităţi care nimeresc în pericol în aceast caz şi vor fi spălate de pe faţa pământului", a spus inginerul şef al barajului Costeşti –Stânca, Iurii Iaţcov. 

Din cauza salariilor mici, numărul muncitorilor responsabili de întreținerea barajului este de trei ori mai mic decât prevede regulamentul.

Barajul este în pericol şi din cauza stâncilor din apropeire care ar trebui să fie nivilate pentru a exclude orice risc.

"Suntem patru şi îndeplinim munca la 11 oameni. Cu grebla se lucra şi acum 40 de ani în urmă, dar acum aici trebuie tehnică nouă", a spus un muncitor.

"Mulţi oameni din Costeşti nu au de lucru, dar nu vin aici pentru că salariile sunt mici", a spus un alt muncitor.

Responsabili din cadrul Agenției "Apele Moldovei" au refuzat să comenteze situația. Barajul Costeşti-Stânca a fost construit în anul 1978.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu