Barack Obama avertizează: Folosirea iresponsabilă a site-urilor de socializare conduce la dezinformare

Fostul preşedinte american Barack Obama a avertizat, într-un interviu acordat prinţului Harry al Marii Britanii, asupra riscurilor utilizării iresponsabile a reţelelor de socializare online, explicând că apar efecte de genul dezinformării şi înţelegerii în mod eronat a unor teme complexe.

Utilizarea excesivă şi iresponsabilă a platformelor de socializare online distorsionează capacitatea de înţelegere a temelor complexe şi alimentează dezinformarea.

"Noi toţi cei aflaţi în funcţii politice de conducere trebuie să găsim moduri prin care să putem crea din nou un spaţiu comun pe Internet", a declarat Barack Obama într-un interviu acordat prinţului britanic Harry la postul BBC Radio 4. Prinţul Harry, al cincilea în ordinea accederii pe tronul Marii Britanii, este una dintre personalităţile care contribuie la realizarea unor emisiuni la BBC în perioada Crăciunului.

Fostul preşedinte al Statelor Unite a exprimat preocupare privind un viitor în care evenimentele sunt filtrate, iar oamenii citesc pe platformele online de socializare doar despre lucruri care le consolidează propriile opinii.

"Unul dintre pericolele Internetului este că oamenii pot avea realităţi total diferite. Pot fi protejaţi prin informaţii care să le consolideze actualele opinii tendenţioase", a atras atenţia Barack Obama.

"Problema este cum să utilizăm aceste tehnologii într-un mod care să permită o multitudine de voci, să permită o diversitate de puncte de vedere, dar care să nu conducă la balcanizarea societăţii, ci la modalităţi de ajungere într-un spaţiu comun", a explicat Barack Obama.

Succesorul său, preşedintele Donald Trump, utilizează frecvent platforma de microblogging Twitter, dar Barack Obama nu a menţionat numele actualului preşedinte al SUA, scrie zf.ro.

Barack Obama a sugerat interacţiuni personale reale pentru contracararea opiniilor extreme. "Mediile de socializare online reprezintă într-adevăr un instrument puternic pentru discuţii între persoanele care au interese comune, pentru a se cunoaşte şi a intra în contact. Dar apoi este important să ajungem în afara mediilor online, să ne întâlnim într-un local, într-un locaş de cult, în zona în care locuim, pentru a ne cunoaşte. Pentru că adevărul este că pe Internet totul este simplificat, iar când întâlneşti oamenii personal sunt complicaţi", a subliniat Barack Obama.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu