BANI PENTRU AFACERI. 300 de agricultori pot accesa împrumuturi preferenţiale de la băncile comerciale

Embed:

În jur de 300 de agricultori care vor să-şi iniţieze afaceri în domeniul legumiculturii sau creşterii plantelor medicinale pot accesa împrumuturi preferenţiale de la băncile comerciale.

Banii sunt oferiţi de Banca Europeană de Investiţii în cadrul Proiectului "Livada Moldovei", pe care îl va implementa Ministerul Agriculturii, iar ratele dobânzii sunt de aproape două ori mai mici decât media pe piaţă.

În cadrul proiectului lansat acum doi ani, 45 de agricultori au accesat credite în sumă totală de 30 de milioane de euro.

Fermierii au investit în dezvoltarea sectorului de procesare a fructelor, pomuşoarelor şi nucilor. Printre aceştia, se numără şi Dumitru Udrea, din satul Zahareuca, care a împrumutat de la bancă peste 8 mii de euro pentru a-şi planta o livadă de alune.

"Ne-am extins livada cu şapte hectare livada de alun. Ce este bine în acest program este faptul că ei acordă o finanţare pe termen lung, ceea ce este foarte bine pentru cazul nostru ca fiind culturi multi anuale", a spus agricultorul Dumitru Udrea.

Şi Veaceslav Gorbatovschi a încercat să acceseze un credit în cadrul proiectului, însă a fost refuzat. Bărbatul a vrut să construiască o hală pentru creşterea ciupercilor, domeniu care până acum nu era eligibil.

"La noi în Moldova sunt puţini care le cresc, care cresc ciuperci. Avem nevoie de 100 de mii de euro pe care ne vor da şi nu vom fi pe etapa de start-up", a spus agricultorul Veaceslav Gorbatovschi.

Recent, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede extinderea domeniilor de finanțare în cadrul proiectului "Livada Moldovei".
Vor mai fi oferite fonduri pentru investiţii în creşterea plantelor medicinale, decorative şi dezvoltarea turismului rural.

"Vorbim aici de investiţii în infrastructură, fie vorbim despre teren protejat, fie că vorbim de teren deschis. Teren protejat, sere solare sau alte activităţi cu toată infrastructura necesară. Sisteme de irigare, sisteme de încălzire. Echipamente, utilaje agricole", a spus ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc.

Suma maximă a unui împrumut este de 5 milioane de euro.

"Până la anul nou, pe lângă cele 4 bănci comerciale, pe care le avem la program, să mai avem vreo 3. Având 7 bănci în loc de 4 noi sperăm că vom putea acoperi o cantitate cât mai mare de potenţiali beneficiari", a spus directorul executiv al unității de implementare a proiectului „Livada Moldovei", Iurie Brumărel. 

Proiectul urmează a fi implementat până în anul 2021,iar valoarea totală a investiţiilor în proiect este de 120 de milioane de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu