Bani în vânt! Microfoanele pentru înregistrarea şedinţelor de judecată - obiecte de decor

Embed:

După evenimentele din aprilie 2009, judecătorii din Moldova au fost obligaţi să înregistreze toate şedinţele. În acest scop, în majoritatea sălilor de judecată a fost instalat un echipament special pentru înregistrarea audio. În timp ce responsabilii de la Ministerul Justiţiei dau asigurări că procedura se respectă, în majoritatea cazurilor, echipamentul este doar obiect de decor.

Echipamente de înregistrare audio au fost instalate în peste 150 de săli de judecată.

"Este o obligaţie de a fi înregistrată audio şi evident urmează a fi înregistrată orice şedinţă de judecată. Înregistrările se păstrează pe serverul instanţei şi se eliberează părţilor la solicitare", a menţionat Constantin Bragoi, şef-adjunct al Departamentului de administrare judecătorească, Ministerul Justiţiei.

Am încercat să aflăm de la avocaţi dacă se respectă sau nu regulamentul invocat de responsabilii de la Ministerul Justiţiei.

"Niciodată de când s-a implementat acest sisitem, şedinţele de judecată nu au fost înregistrate audio, în pofida faptului că părţile au făcut asemenea cereri", a declarat Ana Ursachi, avocat.

"Prin câte am fost, numai o dată am văzut că lucrează, chiar şi la Curtea de Apel Chişinău nu lucrează până azi", a spus Iurie Mărgineanu, avocat.


Declaraţiile responsabililor de la Ministerul Justiţiei au fost contestate şi de judecători.

"Eu personal nu utilizez acest echipament, nu reuşim, deja nu este în termen de garanţie. Dacă se defectează noi trebuie să achităm. Grefierii care au studiat acest program deja nu mai activează în instanţă", a explicat Nadejda Toma, preşedintele Judecătoriei Ialoveni.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Justiţiei, preţul unui echipament de înregistrare audio este de circa 50 de mii de lei. În 2011, statul a procurat 10 astfel de echipamente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu