Bancnotele de un leu ar putea fi scoase din circulaţie, iar în locul acestora vor apărea monede de unu şi doi lei

Embed:

Pe data de 27 iunie, Banca Naţională a Moldovei a dat start consultaţiilor publice cu privire la implementarea iniţiativei despre înlocuirea bancnotelor de un leu, cu monede de unu şi doi lei.

Potrivit BNM, leii de unu, care sunt cei mai utilizaţi pe piaţă,se uzează foarte repede, iar pentru tipărirea bancnotelor noi se cheltuie resurse suplimentare. 

Reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei spun că au anunţat deja guvernul despre această iniţiativă, iar noile monede vor apărea în circulaţie nu mai devreme de anul viitor. 

Monedele din metal, au existat dintotdeauna şi de-a lungul anilor s-au dovedit a fi cele mai rezistente. Tocmai din acest motiv, BNM se gândeşte să revină la ele şi să transforme leul de hârtie în unul de metal. Specialiştii afirmă că monedele au o durată de viaţă de cel puţin 7 ori mai mare decât bancnotele.

Reprezentanţii BNM au dat start consultărilor publice, iar doritorii vor putea contribui la elaborarea conceptului monedelor de 1 și 2 lei. 

"Aşteptăm ca până pe termenul de 4 august, aceştia să ne prezinte nouă o schiţă din domeniile relevante, cu argumentarea tematicii", a declarat Ion Sturzu, viceguvernatorul BNM.

BNM a lansat și un concurs pentru cel mai bun design, iar câștigătorii vor primi monede comemorative din argint.  

"Unu sau două schiţe dintre cele 6 identificate ca cele mai interesante, posibil că se vor regăsi pe monedele care vor fi puse în circulaţie de către BNM”, a mai adăugat viceguvernatorul.

Reprezentanţii Bancii Naţionale speră că datorită introducerii monedelor de unu şi doi lei, bugetul de stat va fi completat cu aproximativ 300 de milioane de lei în următorii 20 de ani.

Daca se va decide introducerea noilor unităţi de plată, bancnotele de unu vor fi scoase treptat din circulaţie şi vor dispărea din uz în următorii 6 ani.

În unele ţări europene, banii cash, încep să dispară trepat din circulaţie, iar tot mai multe tranzacţii sunt efectuate cu ajutorul cardurilor bancare sau plăţilor electronice.

Suedia ar putea fi prima ţară din Uniunea Europeană, care va renunţa definitiv la bancnote şi monede. Potrivit viceguvernatorului bancii centrale ale Suediei, Cecilia Skingsley, acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii doi ani. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu