Băncile spaniole de economii fuzionează ca să evite naţionalizarea

Embed:

Băncile spaniole de economii fuzionează ca să evite naţionalizarea. Din cauza problemelor financiare, instituţiile iberice cer ajutor băncii centrale spaniole şi guvernului.

Patru mari bănci de economii spaniole au anunţat că vor să fuzioneze pentru a crea un conglomerat bancar cu active de 135 de miliarde de euro. Grupul va fi al cincilea ca mărime pe piaţa spaniolă, cu 2.300 de oficii şi 14 mii de angajaţi. Procedura va necesita însă şi sprijinul financiar al Băncii centrale, care a creat un fond special pentru garantarea securităţii bancare, aproape o sută de miliarde de euro. Modelul de de holding financiar al celor patru instituţii permite un anumit grad de autonomie şi este recomandat de Banca Naţională, ca model pentru alte bănci de economii din Spania.

Banca Centrală a naţionalizat recent CajaSur (se citeşte Caiasur), o bancă de economii controlată de Biserica Catolică din Cordoba, punând la îndoială eficienţa acesteia.

Cele 45 de bănci de economiii din Spania au la dispoziţie 30 de zile pentru a fuziona între ele sau a găsi alte soluţii şi a evita naţionalizarea. Analiştii, citaţi de publicaţia britanică The Economist, susţin că băncile trebuie să primească dreptul de a emite noi acţiuni pentru a-şi majora capitalul şi să fie obligate la o mai mare transparenţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu