"Băncile au devenit un clan familial şi deţin toată proprietatea din Moldova" VIDEO

Embed:

Băncile au devenit un clan familial, o afacere între prieteni. Mai mult, ele nu sunt interesate să promoveze afacerea clientului şi deţin proprietatea din Moldova. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Fabrika de către investitorului Marin Livădaru. Omul de afaceri susţine că în sistemul bancar din Moldova nu este o competiţie şi de asta se face vinovată Banca Naţională a Moldovei.  

"Băncile au devenit un clan familial. Preiau business planurile tinerilor străini şi este implementată de către o rudă  la o companie care apare a doua zi. Toţi cunosc jocul acesta. Să dovedească Guvernul că poate schimba ceva", a declarat Livădaru. 

Totodată, omul de afaceri susţine că trebuie să ne eliberăm de complexe pentru că sistemul bancar este unul despre care nu se discută pentru că este foarte profitabil. "În portofoliul de credit al băncilor veţi vedea că ei deţin toată proprietatea din Republica Moldova. Cele mai avansate imobile stau în gaj la bănci, ele sunt oficial proprietari", a menţionat businessmanul.

"Banca nu este motivată ca să îl ajute pe client să îşi promoveze cu succes afacerea. Nu există motivaţie, sistemul nu îi motivează să îl ajute pe antreprenor. În Germania, dacă văd că afacerea nu merge, cheamă clientul şi găsesc o soluţie. Acolo banca este responsabilă alături de antreprenor", a mai spus omul de afaceri.  

"Avem un sistem financiar conservativ, iar mulţi îl laudă pentru că este cât de cât stabil în caz de criză nici nu dispare leul. Acest sistem este un obstacol pentru tineri care vin cu idei inovative, dar care nu au nicio şansă să fie implementate. Pentru că nu are structura necesară cerută de bănci. Durează săptămâni sau câte trei luni să fie studiat de către bănci un business plan şi nu este nicio garanţie că va fi un răspun pozitiv. Banca cere 130% sau chiar 500% din valoarea creditului pe care îl oferă, iar 90% din idei rămân nerealizate. Eram indignat de comportamentul bancherilor. Îi înţeleg, nu ei sunt vinovaţi, ci sistemul care este gestionat de BNM şi regulamentele acestei bănci. Noi avem un monopol. În sistemul financiar ni se pare că este o competiţie între cele 14 bănci, dar nu există pentru că se lucrează după regulile unice ale BNM", a conchis Livădaru. 

Marin Livădaru este cunoscut în presă ca fiind co-finanțatorul echipei de fotbal Iskra Rîbnița şi fondatorul FC Dacia. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu