Bancher american, arestat în Spania la cererea Rusiei. Care este motivul

Bancherul american Bill Browder, un critic foarte vocal a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost arestat, miercuri, la Madrid, în Spania, pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Moscovei, scrie libertatea.ro.

Browder, care a militat îndelung împotriva corupției din Rusia, a fost anul trecut condamnat la 9 ani de închisoare de un tribunal rus, pentru fraude și evaziune fiscală. În 2013, Rusia a mai încercat să obțină un mandat Interpol pentru arestarea bancherului, însă organizarea internațională a considerat la acel moment că solicitarea este ”predominant de natură politică”.

Bancherul este considerat drept inițiatorul Legii Magnitsky, o serie de sancțiuni adoptate de Statele Unite la adresa mai multor oficiali rusi de rang înalt acuzați de corupție.

Legea poartă numele fostului avocat al lui Browder, Serghei Magnitsky, care a făcut o serie de dezvăluiri privind presupuse fraude fiscale în Rusia. El a murit într-o închisoare din Rusia, în 2009, la vârsta de 37 de ani.

La un moment dat, Browder a fost cel mai mare investitor străin din Rusia. El a controlat fondul Hermitage Capital Management. Procurorii ruși l-au acuzat că a creat firma cu scopul de a comite fraude fiscale, însă Browder susține că acuzațiile sunt motivate politic.

Totuși, după aproximativ o oră în custodie, Browder a fost lăsat să plece, deoarece mandatul de arestare nu mai era valid, a anunțat Poliția Spaniolă.

Bancherul de origine americană are cetețenie britanică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu