Banca Naţională prognozează, pentru acest an, scumpiri de 4,1%

Embed:

Banca Naţională a Moldovei este optimistă, însă, şi estimează, pentru acest, an o inflaţie mai mică. Raportul cu privire la inflaţie, în care sunt făcute pronosticuri asupra evoluţiei economiei naţionale pentru anul 2013, a fost prezentat, astăzi, de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

"Cererea slabă va fi un obstacol pentru accelerarea inflaţiei în trimestrele viitoare. În concluzie, procesul dezinflaţionist, menţinut de cererea internă slabă va fi contrabalansat, în special, de şocuri temporare din partea preţurilor la produsele alimentare. Trendul viitor al produselor alimentare a rămas, în general, neschimbat, deşi majorarea din trimestrul doi a anului 2013 a fost mai mică, decât am anticipat în octombrie", a declarat Dorin Drăguţanu.

Analiştii economici spun că o creştere modestă a preţurilor înseamnă o stagnare a economiei.

"Indiferent de situaţia de pe piaţă, dacă Banca Naţională doreşte să menţină nivelul inflaţiei, el o să se menţină. Nivelul jos al inflaţiei se datorează creşterii sau stagnării economiei", a declarat analistul economic Vitalie Rapcea.

Totuşi, preţurile alimentelor vor scădea în vară, când pe piaţă apare producţie agricolă din recolta acestui an, a precizat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu