Banca Naţională a Moldovei menţine rata de bază la nivelul actual de 7,5 la sută anual

Embed:
Banca Naţională a Moldovei menţine rata de bază la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Decizia se bazează pe analiza datelor macroeconomice interne şi externe. Experţii economici explică acest fenomen prin faptul că moldovenii nu au cultură financiară şi depozitează banii în bancă fără a obține dobândă.

"Asta ţine şi de situaţia economică în ţară, de neîncrederea moldovenilor, de faptul că au şi o educaţie financiară foarte slabă. În prezent, moldovenii au lăsat în bănci 13 miliarde jumătate de lei pe gratis. Deci moldovenii lasă bani în bancă pentru care nu obţin dobândă", a spus expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

Între timp, Banca Naţională a mai anunţat că rata inflaţiei a crescut de la 4,4 la sută în luna iunie curent, până la 6,3 la sută în septembrie. Totuşi, BNM precizează că inflaţia evoluează conform prognozei. În comunicat se precizează că, în prima jumătate a anului, s-a înregistrat o creștere economică pronunțată, ca după aceea, să se producă o diminuare. Expertul economic, Veaceslav Ioniţă spune că fenomenul se datorează numărului mare de credite accesate de populaţie. Acest fapt duce la creşterea consumului de mărfuri, dar nu are un impact pozitiv şi asupra producţiei.

"Moldovenii merg la bancă, iau credite, cu aceste credite fug al magazin şi îşi iau ce au nevoie şi în loc să meargă banii acestea în producţie, în toată lumea consumul generează producţie, la noi consumul generează import", a spus expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

Conform prognozelor Bancii Naţionale, până la sfârşitul acestui an, rata maximă a inflaţiei ar putea ajunge la 8%, însă va începe să scadă începând cu anul viitor.
loading...

Lasă un comentariu