Banca Mondială oferă 27.000.000 de dolari fermierilor moldoveni

Embed:

27 de milioane de dolari pentru sporirea productivităţii livezilor şi plantaţiilor de legume. Sunt banii de care vor putea beneficia, în următorii patru ani, fermierii din Moldova. Fondurile sunt prevăzute într-un proiect finanţat de Banca Mondială.

Producţie de calitate în cantitate mai mare şi cu asistenţă calificată asigurată pentru patru ani. Aceasta este şansa a 50 de asociaţii agricole din Moldova, oferită prin fonduri de la Banca Mondială. Banii vor putea fi accesaţi de la 1 ianuarie 2014, iar sumele se distribuie asociaţiilor cu cinci fermieri.

Gheorghe Sârbu creşte legume de 17 ani, pe un teren de peste 60 de hectare. Anul trecut, fermierul s-a asociat cu alţi producători, pentru a-i extinde afacerea. El spune că are nevoie de bani pentru a-şi procura tehnică modernă.

"Dacă procurăm tehnică modernă, avem depozitare, avem frigidere, putem să mărim suprafeţele de legume care dau un venit bun, să le mărim la circa 40-50%. Cu cât suma este mai mare, cu atât putem să facem lucruri mai bune", a spus Gheorghe Sârbu.

Pentru a beneficia de susţinere financiară, producătorii trebuie să întrunească anumite condiţii.

"În primul rând, trebuie să se asocieze în grupuri. Fiecare membru în parte ar trebui să aibă experienţă de minim trei ani în activitatea horticolă, să demonstreze că a reuşit să facă investiţii", a punctat Olga Sainciuc, coordonator proiect.

Asociaţiile agricole vor putea beneficia de fonduri de până la 350.000 de dolari. Proiectul este destinat doar fermierilor care cresc fructe şi legume.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu