Banca Mondială a revizuit în creştere prognoza pentru Republica Moldova în 2018. Experţii, optimişti în privinţa perspectivelor economice

Embed:

Banca Mondială a revizuit în creștere prognoza pentru Republica Moldova în 2018.

Astfel, potrivit noilor estimări ale raportului Perspectivele Economice Globale, Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 4,8%, cu un punct procentual mai mult față de pronosticul anterior. Totodată, experții Băncii Mondiale sunt mai optimiști și față de pespectivele economiei țării noastre în 2019.

Potrivit noilor prognoze, creșterea în acest an va fi de 3,8%, comparativ cu estimarea de 3,7%, făcută în vara anului trecut. Anterior, analiștii Băncii Mondiale au explicat că această creştere va fi sprijinită de politicile privind consumul și politica fiscală stimulatorie.

Astfel, în 2018, creșterea mai mare a PIB-ului a fost posibilă datorită creșterii investițiilor publice, dar și a transferurilor de la moldovenii care muncesc în străinătate, în contextul îmbunătățirii situației din sectorul financiar și ameliorării climatului de afaceri.

De asemenea, printre riscurile evidențiate de experți se numără o posibilă încetinire a creșterii economice din țările care sunt principalii parteneri comerciali ai Moldovei.   

Raportul Băncii Mondiale mai arată că ritmul de progres economic al Moldovei va fi mai moderat în următorii ani. Experţii se aşteaptă ca în 2019 avansul să fie de 3,8 la sută, iar în 2020, economia să crească cu 3,5 procente. La sfârşitul anului trecut, prim-ministrul Pavel Filip a anunţat că, în ultimii trei ani, Moldova a înregistrată o creștere economică constantă, iar acest lucru a permis majorarea alocațiilor sociale, dar și realizarea cu succes a reformei sistemului de salarizare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu