Baliţchi despre tirul cu ţigări din Moldova, reţinut de români: A fost O TENTATIVĂ de contrabandă

Directorul Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, susţine că şoferul tirului cu ţigări din Moldova, care fost reţinut de către Poliţia de Frontieră din România, nu a comis infracţiune, ci doar o tentantivă. Asta deşi tirul a trecut vama moldovenească şi a fost reţinut abia în Vama Albiţa.

Baliţchi explică acest lucru prin faptul că şoferul camionului transporta pentru prima dată marfă, la volanul acestuia. "Acest lucru ne permite să calificăm acţiunea drept o tentativă de fraudă vamală", a subliniat şeful vămii. În actele prezentate vameşilor era indicată o tranzacţie de borcane în Macedonia. 

În acelaşi timp, Irina Gheucă-Mirică, inspector al Poliţiei de Frontieră Iaşi a declarat pentru Publika TV că şoferului i s-au întocmit acte de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, care se pedepseşte cu închisoare de la doi până la şapte ani.

Tudor Baliţchi a anunţat că trei vameşi de la postul vamal Leuşeni au fost suspendaţi din funcţie, în legătură cu acest caz. "În prezent, toţi angajaţii care au avut legătură cu acest control sunt suspendaţi. Nu voi permite unor ticăloşi să păteze imaginea Serviciului Vamal", a declarat Tudor Baliţchi.

Publika.md precizează că Serviciul Vamal a elaborat, recent, un proiect de lege privind substituirea răspunderii penale cu cea contravențională, pentru contrabandă. Proiectul a fost avizat de Guvern, însă Parlamentul a amânat de mai multe ori examinarea acestuia, la solicitarea PLDM, formaţiune care susţine iniţiativa Serviciului Vamal. Astăzi la şedinţa Legislativului, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a cerut din nou amânarea proiectului, până când în Alianţa pentru Integrare Europeană va fi găsit un consens pe marginea acestei chestiuni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu