Bălan: Locuitorii din stânga Nistrului NU VOR FI AFECTAŢI de hotărârea Kievului de a interzice tranzitul produselor alimentare

Embed:

Locuitorii din stânga Nistrului nu vor fi afectaţi de hotărârea Kievului de a interzice tranzitul produselor alimentare fără acordul Chişinăului. Declaraţia îi aparţine vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, şi a fost făcută după întrevederea cu reprezentantului special al OSCE, Wolf Dietrich Heim. Subiectul va fi discutat şi astăzi, de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor cu agenţii economici din regiune. 

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a menţionat că decizia Kievului nu este politică, ci este motivată de necesitatea respectării normelor sanitare. Potrivit lui, condiţia de obţinere a certificatelor de la ANSA deja este respectată de mulţi agenţi economici din regiunea separatistă.

"Agenții economici de bună credință din regiunea transnistreană și populația din regiunea transnistreană nu vor avea de suferit și nu au avut de suferit", a menţionat vicepremierul pentru Reintegrare.

Gheorghe Bălan a mai declarat că reprezentantul politic al Tiraspolului evită întrevederile cu oficialii de la Chişinău. Asemenea întâlniri nu au mai avut loc din martie. Oficialul a menţionat că partea transnistreană interpretează exagerat unele subiecte. La rândul său, reprezentatul special al OSCE a declarat că va depune efort pentru a reglementa neînțelegerile existente.

"Am discutat personal destul de frecvent cu toți reprezentanții politici. Pe unii dintre ei i-am invitat la Viena. Am călătorit împreună, am fost la Moscova, la Kiev și în multe alte locuri", a declarat Wolf Dietrich Heim.

Din data de 20 mai, Kievul a interzis Tiraspolului tranzitarea produselor alimentare prin frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean fără acordul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău. Anterior, ANSA a precizat că, prin această decizie, Ucraina aplică aceleaşi prevederi legale şi pentru agenţii economici din regiunea separatistă, nu doar pentru cei de pe malul drept al Nistrului. Tiraspolul a calificat situaţia drept blocadă economică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu