Balan: Biroul pentru Reintegrare trebuie consolidat şi este nevoie de elaborarea unei strategii

Embed:

Biroul pentru Reintegrare trebuie consolidat şi este nevoie de elaborarea unei strategii bine puse la punct pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele stabile de autorități pentru 2017. Subiectul a fost discutat în cadrul unei conferințe internaționale la care au participat și experți internaționali.

Potrivit experților, anul 2016 a fost unul productiv, deoarece au fost reluate negocierile în formatul 5+2. Acest subiect a ajuns și în vizorul deputaților după ce a fost creată platforma de dialog și suport politic în reglementarea transnistreană. Astfel, s-a constatat că este necesară modificarea legislației pentru a oferi atribuții mai largi negociatorilor.

"Foarte des ne spun că nu-și cunosc limitele legale până unde pot discuta, până unde pot lua anumite decizii şi de ce nu, au și ei teama lor de răspundere chiar penală. Încercăm în continuare să implicăm și expertiza internațională pentru a seta chiar și o legislație în acest domeniu, ca negociatorii să aibă confortul juridic, în primul rând", a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Consolidarea Biroului pentru Reintegrare va avea loc în cadrul reformei administrației publice centrale.

"Este necesar de a consolida Biroul de Reintegrare prin extinderea numărului personalului, dar în același timp și a atribuțiilor acestuia. Acest număr va fi crescut în funcție de necesitățile care vor fi", a spus vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Balan.

Autoritățile își propun să elaboreze o strategie privind reglementarea diferendului.

"Este crucial să punem la un loc capacitățile și mijloacele pe care le poate genera societatea noastră pentru formularea unei viziuni complexe, cu o agendă clară, care trebuie să aibă drept finalitate funcționalitatea statului reintegrat", a menţionat Mihai Godea, consilier principal de stat.

Experții străini încurajează Chișinăul să continue politica pașilor mici pentru a crea condiții atractive pentru cetățenii din stânga Nistrului. Potrivit participanților la eveniment, Chișinăul poate conta acum mai mult decât oricând pe sprijinul Ucrainei, care se confruntă cu o problemă similară, dar și pe expertiza țărilor UE.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu