Bacalaureatul, SPERIETOARE pentru elevi! De ce tot mai mulți școlari renunță la studiile liceale

Embed:

În aproape 40 la sută din liceele din ţară, este o singură clasă de a 12-a, în care învață mai mult de 25 de elevi. Tinerii pleacă în școli profesionale, colegii sau renunţă definitiv la studii.

Este şi cazul liceului din satul Frumuşica, unde două treimi dintre elevi au părăsit instituţia de învăţământ în ultimii trei ani de şcoală. Au rămas doar nouă elevi, din cei 28 cât au fost la început. 

"Cauza principală este condițiile în care se petrec examenele de BAC, asta sunt detectorul de metale, camerele de luat vederi, dar chiar și volumul mare de material care trebuie să îl însușească", a declarat directorul Liceului Teoretic "Frumușica", Vladimir Tomacinschi.

Orele de engleză pentru liceenii care trebuie să susţină examenul de BAC la această materie, par a fi pentru începători. De altfel, elevii nu aşteaptă note prea mari la BAC.

În cele 7 licee unde în clasa a 12-a sunt mai puțin de câte 10 elevi, media la BAC a fost sub 7, anul trecut.

Potrivit regulamentului, liceele ar trebui să aibă cel puțin două clase de a 12-a, iar în fiecare dintre acestea să fie cel puțin 25 de elevi.

"Acest mecanism nu funcționează așa cum ne-am fi dorit noi. Rezistența există atât din partea elevilor cât și din partea părinților și rezistența cadrului didactic. Toți consideră că cât de mică nu ar fi localitatea ar fi bine să păstrăm treapta de liceu" a precizat Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ Preuniversitar al Ministerului Educației.

Începând cu anul 2013, în toate centrele de BAC din ţară au fost instalate camere de supraveghere. În prezent, în ţară sunt 338 de licee.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu