Bacalaureat profesional pentru elevii școlilor profesionale. Aceștia vor putea urma o facultate de acelaşi profil

Embed:

Elevii școlilor profesionale ar putea susţine Bacalaureat profesional și urma o facultate de acelaşi profil.

Un proiect în acest sens a fost elaborat şi propus dezbaterilor publice de Ministerul Educației. Totodată, prin această iniţiativă, instituția își dorește astfel să-i convingă pe tineri să devină meseriași și pedagogi.  

Pedagogii de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Capitală spun că propunerea Ministerului Educației este una bună. Se plâng doar că au prea puține ore și nu reușesc să-i pregătească pe elevi pentru examenul de maturitate.

"Atunci când elevii vin să se înmatriculeze în școala noastră, în primul rând, întreabă dacă pot susține și Bacalaureatul. În momentul în care spunem că Bacalaureatul poate fi susținul abia după trei ani de studii, unii își retrag actele. ", a declarat profesoara de matematică, Zinaida Darii.

Proiectul este unul binevenit, cred unii elevi, mai ales că mulți dintre ei frecventează în prezent școli serale pentru a putea susține Bacalaureatul. Unii însă nu împărtășesc această părere.

"După ce absolvesc, nu mai vreau să dau Bacalaureatul. Vreau să-mi găsesc un post de muncă, să capăt mai multă experiență și să-mi deschid o afacere. ", a fost părerea unui elev a școlii profesionale.

În acest an, în premieră, Centrul de Excelență în Industria Ușoară a format o grupă-pilot de viitoare croitorese care vor susține, peste doi ani, BAC-ul. Puține dintre ele însă și-ar dori să rămână să lucreze în școală ca maiștri sau pedagogi.

"Este un avantaj. Eu ies pe două linii: atât Bacalaureat, cât și profesie. ", a afirmat un alt elev.

În Moldova sunt 43 de școli profesionale. Cele mai multe dintre ele pregătesc specialişti în industria ușoară sau alimentară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu