Babuc: Investigăm toate cazurile de violenţă şi abuz asupra copiilor. Ce măsuri vor fi luate (VIDEO)

Embed:

Abuzul faţă de copii, din nou în vizorul autorităţilor. Ministerul Educației în comun cu Ministerul de Interne și cel al Sănătății au organizat astăzi un briefing de presă despre această problemă în societate.

Autorităţile au prezentat date despre numărul copiilor, care sunt victime ale abuzului şi au vorbit despre soluţii pentru prevenirea acestor cazuri.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), Monica Babuc a declarat că, în urma descoperirii cazului de abuz asupra minorului, au fost fost efectuate un şir de verificări în gimnaziul-internat, în urma căruia au fost descoperite mai multe încălcări. Potrivit ministrului, au fost supuşi controlului atât personalul instituţie, cât şi a modului în care activează instituţia. 

"Ne-am simţit obligaţi să venim în faţa societăţii cu comunicarea unor informaţii suplimentare, pentru ca să fie foarte clar că atât MECC, în subordinea căruia se află această instituţie, cât şi colegii din ministerele alăturate fac parte dintr-un mecanism tripartit care este obligat să se preocupe de monitorizarea oricărui abuz asupra minorilor. [...] A fost efectuat un control în instituţia în care s-a produs cazul suspect de abuz sexual. Şi în cadrul controlului atât a personalului cât şi a modului în care funcţionează instituţia, s-au constat mai multe devieri de la normele care se impun în acest sens. În primul rând, Registrul în care urmează să fie identificate orice fel de cazuri de abuz asupra copiilor nu conţine niciun caz de sesizare a unui abuz asupra minorilor, ci conţine tot felul de informaţii despre violenţe între copii. Ulterior, alte apariţii în presă au oferit informaţii suplimentare la ceea ce se întâmplă în acea instituţie", a spus ministrul Monica Babuc. 

Potrivit lui Babuc, instituţiile responsabile în acest caz s-au sesizat şi colaborează pentru elucidarea acestui caz şi a celorlalte care sunt sesizate. 

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), Stela Grigoraş, a declarat că datorită reformelor din sistemul protecţiei sociale din ultimii ani, s-a constat că a crescut numărul semnalărilor de abuzuri asupra copiilor.

"Crearea serviciilor alternative, dar şi crearea condiţiilor necesare pentru a reîntoarce copii în mediul familial a dus la îmbunătăţirea procesului de protecţie a copilului. [...] S-a introdus şi noţiunea de conlucrare sectorială între profesioniştii care activează în patru domenii de bază, astfel încât în baza acestei prevederi a legii a fost elaborat şi un mecanism de conlucrare. Datorită acestor modificări a fost posibilă identificarea mai multor cazuri de abuz şi violenţă împotriva copiilor. [...] Cu suportul societăţii civile, începând cu anul 2014 până în prezent au fost instruite toate echipele multidisciplinare la nivel de raion. Ca rezultat, în 2014 au fost înregistrate 1817 sesizări, în 2015 - 3091 de sesizări, iar în 2016 - 3438. Subliniez că această creştere a sesizărilot nu indică creşterea fenomenului de abuz şi exploatare de violenţă asupra copiilor. Dimpotrivă, este un semn care demonstrează capacităţile fiecărui specialist care interacţionează cu copilul. Ei deja pot identifica semnele de violenţă asupra copilului. Şi pentru faptul că există deja o mai mare încredere în funcţionalitatea acestui sistem", a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş. 

De asemenea, conform datelor prezentate de ministrul Afacerilor Interne (MAI), Alexandru Jizdan, în ultimii ani a scăzut considerabil numărul infracţiunilor cu implicarea minorilor. 

"Pe parcursul anilor 2016 - 2017, am identificat o descreştere a infracţiunilor cu implicarea copiilor. Dacă în 2015 am avut 1334 de cazuri de violenţă, anul acesta constatăm 897 de cazuri. Vătămarea intenționată medie a integrității corporale sau a sănătății a scăzut de 6 ore, violenţa în familie de aproape 4 ori, traficul de copii de 2 ori, jafuri de aproape 2 ori", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. 

De asemenea, Jizdan a declarat că printre măsurile preventive de protecţie a copiilor luate de autorităţi se numără şi instituirea platformei online internetsigur.md care vine să asigure protecţia copiilor şi a tinerilor în timpul utilizării Internetului, dar şi faptul că în cadrul Academiei "Ştefan cel Mare" a MAI a fost inclusă disciplina obligatorie de studiu "Proceduri poliţieneşti privind asistenţa şi protecţia copiilor".

PUBLIKA.MD aminteşte că subiectul privind abuzul faţă de copii este discutat, după ce a ieşit la iveală că un elev de la gimnaziul - internat numărul trei din Capitală a fost agresat sexual de un om de afaceri.

Presupusul agresor a făcut cunoştinţă cu minorul orfan, de 14 ani, prin intermediul directorului instituţiei de învăţământ, care ar fi fost remunerat, pentru asta.

Oamenii legii au mai stabilit că elevii erau bătuţi de către angajaţii gimnaziului pentru că nu ar fi respectat disciplina.

Procurorii au iniţiat o cauză penală pentru tortură.

Totodată, autorităţile au prezentat şi date alarmante cu privire la abuzul sexual al minorilor. În 2016, asistenţii sociali au fost sesizaţi în aproape o sută de cazuri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu