Azarov: Înţelegerile cu Rusia au salvat Ucraina de la faliment

Embed:

Înţelegerile cu Rusia au salvat Ucraina de la faliment. Declaraţia a fost făcută astăzi de premierul de la Kiev, Mikola Azarov, care a precizat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar fi dus la prăbuşirea socio-economică a ţării. Totodată, Rusia acuză Bruxelles-ul de presiuni asupra Kievului, în timp ce Germania lasă în continuare uşa deschisă pentru negocieri.

"Ieri, a fost un eveniment istoric. După trei ani şi jumătate în care Ucraina a cumpărat gaz în baza unui contract care făcea economia noastră să sângereze, preşedintele a reuşit să pună capăt acestei trădări a intereselor naţionale, pentru care unele forţe politice provoacă instabilitate în ţară şi în prezent", a spus prim-ministrul Ucrainei, Mikola Azarov.

Ministrul rus de Externe a declarat că Uniunea Europeană nu respectă suveranitatea Ucrainei.

"Unui stat suveran îi este interzis dreptul de a acţiona independent şi conform intereselor sale naţionale", a subliniat Lavrov.

Uniunea Europeană a salutat reducerea preţului pentru gazul rusesc, obţinută de Kiev.

"Cât timp acordurile încheiate cu Moscova nu contravin angajamentelor Kievului faţă de Bruxelles", a menţionat Comisarului UE pentru extindere, Stefan Fule.

Opoziţia de la Kiev susţine, însă, că preşedintele Ianukovici a vândut ţara Moscovei. Zeci de mii de oameni rămân în Piaţa Independenţei din Ucraina pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de acordul semnat de Ianukovici la Moscova.

"Ei au semnat un acord care pregăteşte calea pentru intrarea în Uniunea Vamală. Acest lucru înseamnă că ei au vândut Ucraina", a spus un protestatar.

Între timp, în camera reprezentanţilor din SUA a fost prezentat un proiect de rezoluţie pentru susţinerea aspiraţiilor democratice şi europene ale poporului ucrainean. Marţi, la Moscova, Victor Ianukovici a obţinut o reducere a preţului gazelor ruseşti. Astfel, Ucraina va plăti 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi, faţă de preţul actual de 410 dolari. Moscova a decis să-i mai ofere Kievului şi un împrumut de 15 miliarde de dolari. Banii nu vor fi însă acordaţi direct, întrucât Rusia va cumpăra obligaţiuni emise de Guvernul ucrainean.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu