Avionul propulsat doar de energia solară a încheiat primul zbor la mare altitudine

Embed:

Primul avion propulsat doar de energia solară şi-a terminat zborul experimental la mare altitudine. Aeronava inedită a decolat din Payerne, în Elveţia, şi a aterizat peste 15 ore pe aeroportul din Bruxells.

Avionul propulsat doar de energie solară, a survolat Franţa, Luxemburg, şi Blegia, într-un zbor de 15 ore, la 3.600 m altitudine, cu viteza de 70 de kilometri pe oră. Aparatul a fost construit de aeronautul şi medicul elveţian Bertrand Piccard şi a fost pilotat de Andre Borshberg, care nu şi-a putut stăpâni emoţiile la aterizare.

Aeronava care poartă denumirea Solar Impulse are o anvergură a aripilor de 64 metri, aproape cât al unui avion uriaş, precum Airbus A340. Greutatea acesteia este, însă, comparabilă cu a unei limuzine - puţin peste o tonă şi jumătate. Zborul Solar Impulse a fost susţinut de Comisia Europeană.

Avionul solar a făcut istorie acum un an, cânt a zburat neîntrerupt 24 de ore, propulsat doar de bateriile sale solare şi de baterii. Aripile aeronavei sunt acoperite cu 12 mii de celule foto-voltaice, care alimentează patru motoare electrice cu puterea de 10 cai putere fiecare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu