Avioanele discordiei: Intenţia autorităţilor de a procura aeronave de luptă a stârnit reacţii contradictorii

Embed:

Intenţia autorităţilor de a procura avioane de luptă, elicoptere şi radare pentru protejarea spaţiului aerian a stârnit reacţii contradictorii în societate. Totodată, unii politicieni susţin că proiectul privind securitatea spaţiului aerian, aprobat de Parlament, pune în pericol statutul de neutralitate al ţării.

Social-democraţii acuză guvernarea că are intenţia de a semna un acord cu NATO, care să prevadă crearea unei baze militară la Mărculeşti. Şi socialiştii spun că procurarea acestor avioane este o risipă de bani.

"Care este sensul pentru Republica Moldova să vină acum cu cheltuieli de peste 240 de milioane de dolari atunci când închidem şcoli şi nu ne ajunge o mie sau două mii de lei? Acesta este un pericol foarte clar pentru statutul de neutralitate al R.Moldova", a declarat Igor Dodon.

Ministrul Apărării respinge acuzaţiile. "Luând în consideraţie că suntem ţară neutră, vor fi atât de multe însinuări, că avem un bloc sau altul, sau o ţară sau alta păzindu-ne spaţiul aerian. Să fii ţară neutră nu înseamnă numai să nu ai trupe străine pe teritoriu, să nu participi în blocuri militare, dar şi să ai capacitatea de a te apăra", a declarat Vitalie Marinuţa.

La rândul lor, reprezentanţii majorităţii parlamentare spun că declaraţiile socialiştilor şi ale social-democraţilor sunt nişte speculaţii.

"În conţinutul legii nu se prevede că procurăm un anumit număr de unităţi de avioane sau elicoptere. Sunt surprins de amploarea şi îndârjirea cu care este comentat acest subiect, mai ales că este vorba de un proiect votat doar în prima lectură", a menţionat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

"Acest control prevede şi o înzestrare tehnică specială, şi în nota informativă s-au evaluat câteva cifre. Asta nu înseamnă că aceşti bani îi căutăm mâine, poimâine. În ceea ce priveşte suma de 240 milioane, că-i luăm din gura pensionarilor, sunt speculaţii ordinare", a subliniat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Potrivit Legii bugetului pe 2012, pentru întreţinerea Armatei Naţionale este prevăzută suma de aproape 250 de milioane de lei. În spaţiul aerian al Moldovei există 24 de coridoare, tranzitate de 140 de aeronave. În 2011, s-au înregistrat 16 cazuri de survolare ilegală a spaţiului aerian naţional.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu