Avertismentul şefului concernului rus Gazprom: Ucraina nu va avea suficient gaz pentru această iarnă

Embed:

Ucraina nu va avea suficient gaz pentru această iarnă, în pofida unui posibil acord cu Rusia, mediat de Uniunea Europeană. Avertismentul a fost făcut de către şeful concernului rus Gazprom, Alexei Miller, care a mai declarat că statul vecin ar avea nevoie de încă 7,5 miliarde de metri cubi de gaz în sezonul rece. 

Potrivit şefului companiei Gazprom, Ucraina va trebui să dețină în depozitele de stocare a gazelor naturale un volum total de 18 miliarde de metri cubi pentru a începe sezonul de încălzire. Alexei Miller susţine însă că ţara vecină nu are această cantitate.

Totuşi, omul de afaceri este contrazis de către ministrul Energeticii de la Kiev, Iuri Prodan, care a declarat   anterior că depozitele subterane ucrainene sunt umplute în proporţie de 51 la sută, adică există 16,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Ieri, Bruxelles-ul a propus o soluţie temporară, care garanteză aprovizionarea Ucrainei cu cinci miliarde de metri cubi de gaze pentru următoarele şase luni. Preţul discutat la întrunirea trilaterală de la Berlin a fost de 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, cu 100 de dolari mai puţin decât la negocierile de săptămâna trecută.  

Planul mai prevede că autorităţile de la Kiev trebuie să plătească Gazpromului trei miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu