AVERTISMENTUL preşedintelui Lituaniei privind agresiunea Rusiei: După Ucraina, urmează Moldova

Rusia încearcă să rescrie frontierele din cel de-al II-alea Război Mondial prin intervenţia în Crimeea. Următoarea ţintă a acestor acţiuni, ar putea fi Republica Moldova, a declarat preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, la summit-ul de la Bruxelles, scrie jurnalul.ro cu referire la AFP. 

"Trebuie să acţionăm imediat, deşi nu cred că la această reuniune se va decide o acţiune rapidă", a punctat ea la sosirea la Bruxelles la summitul european extraordinar dedicat crizei ucrainene. 

"După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte ţări", a avertizat preşedinta Lituaniei, referindu-se la "brutala agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei.

Dalia Grybauskaite, care a fost şi comisar european, a reamintit cu această ocazie că Rusia a desfăşurat recent manevre militare în Marea Baltică, în apropierea Poloniei şi a ţării sale.

"Trebuie să înţelegem că este ceva grav. Dacă permitem acest lucru, atunci o să vină şi rândul altcuiva. Este vorba despre vecinătatea noastră, de regiunea baltică, nu doar de Ucraina", a conchis preşedinta Lituaniei.

În timpul unei vizite efectuate miercuri la baza aeriană a NATO din Lituania, ea a cerut Alianţei Nord-Atlantice să-şi sporească prezenţa în ţările baltice. Aceste ţări nu au o aviaţie militară capabilă să asigure protecţia spaţiului lor aerian, motiv pentru care Statele Unite şi-au asumat această sarcină în luna ianuarie, când au trimis la baza din Lituania patru avioane de vânătoare F-15 şi urmează să suplimenteze numărul lor cu încă şase.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu