Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății: Pandemia de coronavirus „accelerează”

Embed:

Noul coronavirus se răspândeşte într-un ritm tot mai alert. Avertizarea a fost făcută de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în condiţiile în care, până acum, la nivel mondial au fost înregistrate peste 350 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

"A fost nevoie de 67 de zile de la primul caz raportat pentru a ajunge la 100 de mii de cazuri, 11 zile pentru următoarele 100 de mii de cazuri și doar patru zile pentru alte 100 de mii de cazuri", a spus directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a menţionat că pentru a ţine situaţia sub control, oamenii trebuie în continuare să evite ieşirile din casă, iar medicii să efectueze cât mai multe teste.

"Pentru a câștiga, trebuie să atacăm coronavirusul cu tactici agresive și direcționate - testarea fiecărui caz suspect de Covid-19, izolarea și tratarea fiecărui caz confirmat. Apoi urmărirea și punerea în carantină a fiecărui contact direct", a menționat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a mai adăugat că se va adresa șefilor de stat şi de guvern din G20 pentru a le cere să colaboreze pentru a stimula producția de echipamente de protecție.

Virusul se răspândește vertiginos în Statele Unite, unde doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate aproximativ 13 mii de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19, numărul total depășind 46 de mii. Cel mai afectat stat este New York, cu aproape jumătate din cazurile totale. Autoritățile locale au deschis spitale improvizate în hoteluri pentru a face față numărului uriaș de pacienți, iar Garda Națională patrulează pe străzi pentru a-i descuraja pe localnici să iasă din casele lor. În ajutorul lor au sărit și actorii Robert De Niro și Danny DeVito.

”Salut, sunt Robert De Niro. Trebuie cu toții să stăm acasă pentru a stopa răspândirea acestui virus. Putem face acest lucru doar împreună”, a spus actorul, Robert De Niro.

Cu toate acestea, Donald Trump este calm și spune că țara va reveni la normal în câteva săptămâni.

- La un moment dat vom putea să redeschidem țara și acest lucru se va întâmpla destul de curând.
- Vorbim de săptămâni sau de luni?
- Nu mă gândesc la luni, vă pot spune asta sigur. Vom redeschide țara în curând, a declarat președintele SUA, Donald Trump.

Președintele american a semnat un decret prin care cumpărarea în exces de către cetățeni a echipamentelor de protecție și a medicamentelor este considerată o infracțiune.

”Președintele este autorizat să interzică cumpărarea în exces a un resurse necesare numindu-le deficitare sau calificând stocurile drept amenințate de oamenii care fac rezerve în cantități excesive”, a afirmat procurorul general al SUA, William Barr.

Între timp, China revine, încetul cu încetul, la viață. Transportul public a fost reluat în orașul Wuhan, centrul pandemiei mondiale. Autoritățile vor lua măsurile de securitate necesare și vor impune anumite restricții, însă oamenii sunt bucuroși că, în sfârșit, pot să iasă din casele lor.

Autoritățile chineze au publicat noi detalii despre testarea vaccinul împotriva COVID-19. Astfel, potrivit datelor, 108 voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au primit primele injecţii. Toţi participanţii sunt originari din oraşul chinez Wuhan, locul unde a izbucnit pandemia de coronavirus. Ei au fost împărţiţi în trei grupuri şi li s-au administrat diferite doze de vaccin.

Participanţii au fost plasaţi în carantină pentru 14 zile, timp în care starea lor de sănătate va fi minuţios verificată. După epuizarea acestui termen, ei vor fi lăsaţi să plece acasă, dar vor continua să fie monitorizaţi încă jumătate de an. Potrivit experţilor în medicină, chiar dacă vaccinul se va dovedi a fi eficient, el va putea fi elaborat în doze mari doar peste un an. 

În prezent, la elaborarea unui vaccin împotriva noului coronavirus lucrează şi oameni de ştiinţă din Statele Unite, Franţa, Italia şi Marea Britanie.

COVID-19 a ucis până acum peste 15 mii de oameni în întreaga lume. Cele mai multe dintre victime au fost înregistrate în Italia - puţin peste şase mii. Doar pe parcursul zilei de luni au fost confirmate 602 decese.

loading...

Lasă un comentariu