AVERTISMENTUL MEDICILOR: Apa din fântânile şi izvoarele din Capitală şi suburbii este OTRĂVITĂ

Embed:

Mare grijă la apa pe care o consumaţi. Medicii igienişti atenţionează că fântânile şi izvoarele din Capitală şi suburbii sunt otrăvite de deșeurile aruncate la întâmplare, a chimicalelor folosite în agricultură și a toaletelor din curți. Cea mai afectată este comuna Bubuieci, unde numărul localnicilor diagnosticați cu cancer crește îngrijorător, din cauza apei cu nitrați pe care o consumă. 

Specialiştii spun că în practic toate fântânile din Chișinău și suburbii apa este poluată.

"La nitrați de exemplu, unde norma este de 50 de miligrame la litru, spre exemplu în Trușeni avem 208, în Tohatin 174, în Băcioi 180. Sunt niște indicatori foarte înalți, în Humulești, de exemplu 379. Sunt contraindicate să utilizeze apa din aceste fântâni", a declarat medicul-şef al Centrului de Sănătate Publică, Luminiţa Suveică. 

Anul trecut, în Bubuieci, 83 de oameni au fost diagnosticați cu cancer. Numărul este cu 20 mai mare decât în 2015. Oamenii spun că se tem să bea apă din fântâni sau izvoare.

Nina Tcacenco are fântână în ogradă, dar spune că nu a folosit niciodată apa în alimentație.

"O folosesc pentru animale, pentru seră, toată grădina. De băut - cea din robinet. Apa este în față și nu e bună. Nu are nici miros, nici culoare, dar când o pui la fiert are un fel de alb, parcă nitrați, sare", a spus locuitoarea comunei Bubuieci, Nina Tcacenco.  

Femeia este convinsă însă că apa din fântână nu este dăunătoare dacă o folosește la irigare.

"Dap eu nu o dau drept pe legume, dar o dau pe pământ și pământul o filtrează. Noi mâncăm până acum și n-am murit, slava Domnului, dar din astea multe avem. Beciul e plin", a spus Nina Tcacenco. 

Autoritățile afirmă că localitatea este asigurată cu apă centralizată în proporție de 96 la sută.

"Practic pe toate străzile avem apeducte centralizate. Oamenii au sursa de apă potabilă din rețeaua municipală Chișinău. Oamenii poate nu vor să folosească de acolo, mai economisesc și iau din fântâni. Poate fi și aici o sursă de infecție"

Factorii care duc la poluarea apei din fântâni sunt gropile de gunoi, deșeurile industriale și stația de epurare.

În municipiul Chişinău există peste 2.000 de fântâni publice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu