AVERTISMENTUL experţilor: Relaţiile comerciale dintre Moldova şi Rusia se vor înrăutăţi

Embed:

"Relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă se vor înrăutăţi, pentru că Rusia nu agreează apropierea noatră de Uniunea Europeană", a declarat în cadrul emisiunii „Fabrika” de astăzi expertul economic Viorel Gârbu.

"Rusia va face uz de toate instrumentele atât economice, cât şi politice, dar din păcate autorităţăile de la Chişinău nu s-au pregătit să le contracareze", a constatat Gârbu. Acesta a spus că în secolul XXI nu se mai duc războaie, ci au loc extinderi economice şi a remarcat ca fiind un factor pozitiv creşterea de 20% a exporturilor moldoveneşti în Uniunea Europeană în primele cinci luni ale anului curent.

La rândul său, economistul Ion Tornea a sugerat că Moldova ar trebui să atace restricţiile la exporturi impuse de Federaţia Rusă la produsele agro-alimentare moldoveneşti la Organizaţia Mondială a Comercţului sau în arbitraje internaţionale. "Nu înţeleg de ce autorităţile nu au procedat aşa, oricum nu mai avem nimic de pierdut", a opinat Ion Tornea.

În acelaşi context, expertul în relaţii internaţionale Victor Juc a sugerat că micii fermieri ar trebui să se gândească să renunţe la afacerile lor în favoarea companiilor mari.

"Prin proiecte europene se poate dezvolta agricultura şi poate că producătorii mici ar trebui să-şi găsească alte domenii de activitate, deoarece agricultura se face pe terenuri mari", a remarcat Victor Juc. Acesta a adăugat că marii producători agricoli pot mai bine face faţă provocărilor externe şi garanta calitatea produselor.

Totodată, Mihai Suvac, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, a spus că, după embargourile la fructe din 2005 şi la vinuri din 2006, impuse de Rusia, agricultorii au început să dezvolte, cu ajutorul statului, facilităţi de păstrare la rece a fructelor şi legumelor.

"Avem 14 case de ambalare, facilităţi frigorifice, practic s-a mişcat trenul din gară, iar calitatea produselor nu mai poate fi pusă la îndoială", a afirmat demnitarul.

Publika.md notează că, joi Serviciul Fitosanitar din Rusia a respins un nou lot de fructe moldoveneşti, ceea ce face ca, ţara noastră să ajungă în topul primelor trei state în care Federaţia Rusă a returnat producţia agricolă. Pe primul loc în acest clasament se află Ucraina. În această ţară au fost returnate 40 de loturi de producţie agricolă. Ucraina este urmată de Germania şi Moldova cu câte 14 loturi de producţie agricolă.

Astăzi, autorităţile de la Moscova şi-au exprimat îndoiala faţă de calitatea produselor conservate din Moldova

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu