Avertismente pentru fumătorii înrăiți. Pe pachetele de țigări vor apărea imagini care vor reda efectele fumatului

Embed:

Pachetele de țigări ar putea conține avertismente însoţite de imagini sugestive. Potrivit unui proiect propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pozele, care vor reda efectele fumatului asupra sănătății, vor fi color și aplicate pe ambele părți ale pachetului. Ele vor cuprinde 65 la sută din cutia cu țigarete. Regulamentul a fost votat în Guvern și urmează să fie votat și în Parlament. Dacă vor fi aprobate, noile prevederi vor intra în vigoare din 2018.

Documentul are scopul de a scoate în evidență efectele negative ale fumatului. Astfel, pe pachetul de țigări ar putea apărea imagini înspăimântătoare și mesaje precum "Fumatul reduce fertilitatea", "Renunţaţi la fumat și rămâneţi în viaţă pentru cei dragi" sau "Fumatul blochează arterele". De asemenea, fumătorii vor mai putea găsi pe pachet informații despre cum și unde au fost produse țigările.

"Proiectul de asemenea mai prevede marcarea tuturor pachetelor unitare de produse de tutun cu numărul de serie al lotului, astfel, asigurând trasabilitatea produsului. De asemenea, stabilește Dispensarul Republican de Narcologie care instituție responsabilă de informare a consumatorilor", a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Grigoraș.

Totuși, oamenii spun că aceste lucruri nu îi înspăimântă și nu-i face să renunțe la fumat. Acest bărbat fumează de mai bine de 20 de ani şi spune că imaginile care vor apărea pe pachetele de ţigări nu-l vor determina să se lase de fumat.

"Întorci pachetul pe cealaltă parte şi nu o să trag atenţia. Trebuie ca ele să nu fie vândute şi gata. Atunci poate se va schimba ceva spre bine. - De ce nu-l lăsaţi?- Am poftă mare, dacă fumez puţin, mănânc mult. "

"Cine se uită la prostia asta. Nu cumpăraţi pachetul, ci ţigările. Pachetul putem să-l aruncăm. "

Există însă și oameni care cred că proiectul va aduce roade și îi va face pe fumători să se gândească de două ori înainte să-și aprindă țigările.

" Mi s-a făcut rău. "

De altfel, și psihologii cred că oamenii vor privi cu ochi diferiți imaginile care vor apărea pe pachetele de țigări.

"Sunt două categorii de oameni. Există fumători înrăiți cărora nu le pasă ce este desenat pe pachetul de țigări și este a doua categorie de oameni care sunt abia la început și pot fi doar potențiali fumători, iar pentru ei, aceste desene pot fi destul de influențabile", a spus psihologul Angela Nicolaou.

Pe lângă imagini și avertismente, pe pachetele de țigări vor apărea și textul general "Fumatul ucide!", dar și mesajul de informare "Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe ce cauzează cancer".

Această practică este deja folosită și în România, fiind aprobată din 2016. Pe pachetele de țigări care se vând peste Prut apar fotografii cu cu tumori deschise, afecţiuni bucale, cancere ale plămânilor în diferite stadii, malformaţii congenitale.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu