AVERTISMENT: Urmează o mini eră glaciară cu IERNI EXTREM DE RECI

Mai mulţi cercetători averizează că e posibil să urmeze o "mini era glaciară", cu ierni extrem de reci. Astronomii au observat ca în această perioadă activitatea Soarelui a ajuns la minimum, adică nu mai sunt observate pete şi furtuni solare. Acest lucru determină pe Pamânt o vreme mult mai rece decât ar fi normal.

Valul de frig cu care se confruntă mai multe state în ultimele luni este o dovadă în plus ca această tendinţă se menţine timp mai îndelungat. Dacă va continua, atunci planeta noastră va trece printr-o mini era glaciară, spun cercetatorii de la Vencore Weather, citati de Daily Mail.

Soarele se apropie de un nou minimum al ciclului său, lucru care este însă cât se poate de normal, scrie stirilekanald.ro. Un ciclu solar durează 11 ani, perioada în care există un maximum de activitate, caracterizat prin furtuni solare puternice, şi un minimum de activitate, când nu sunt observate pete solare.

În prezent, ne aflam în cel de al 24-lea ciclu solar, care a început în anul 2008 şi care se apropie de perioada sa de minimum.

Deşi neplacute, perioadele foarte friguroase nu sunt anormale şi au mai existat în decursul istoriei. Cea mai cunoscută "mini eră glaciară" a durat din secolul al XIV-lea până în secolul al XIX-lea. Nordul Europei a cunoscut atunci ierni extrem de reci, iar marile rauri au înghetat complet.

Nu se ştie cât va dura noul minimum de activitate solară. Cea mai lungă perioadă de acest fel cunoscută până acum a durat 70 de ani, din 1645 până în 1715.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu