Avertisment. Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în Republica Moldova

Intoxicațiile cu ciuperci s-au înmulțit, în ultima perioadă, la noi în țară. O singură ciupercă otrăvitoare amestecată cu cele comestibile poate ucide un adult, în mai puțin de o zi. Situația este alarmantă, cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în Republica Moldova.

Chiar la marginea Iașiului, pădurile adăpostesc, în cantități mari, otrava care poate ajunge în organismul nostru, dacă nu suntem atenți. Buretele viperei este responsabil pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci, scrie digi24.ro.

"Aceasta este una dintre cele mai toxice ciuperci din lume, care se găsește și la noi în țară. I se spune "pălăria morții" pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală”, relatează Elisabeta Ifrim.

Buretele viperei arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte ușor confundat.

"Poate fi confundat cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă. Atunci când este vineție, poate fi confundată cu o specie de Russula”, spune Teodor Robu, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Ciuperca letală poate fi găsită oriunde, mai puțin în zonele montane. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.

"Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acționează silențios, dar ireversibil. Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia”, spune Teodor Robu.

Cu câteva zile în urmă, patru persoane, printre care un copil, au fost spitalizate, după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Persoanele intoxicate sunt din raioanele Briceni, Strășeni și municipiul Chișinău.

Acum două săptămâni, o familie din Florești și-a pierdut doi copii, de patru și opt ani, în urma unei intoxicații cu ciuperci. Cei doi copii, dar şi mama lor au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci găsite în pădure. 

Atraşi de gustul ciupercilor de pădure, unii oameni riscă. În ultima săptămână, în Republica Moldova, 30 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu