Avertisment: Schimbările ireversibile ale climei se vor produce mai rapid decât am fi crezut

Schimbările ireversibile ale climei se vor produce mai rapid decât am fi crezut. Avertismentul vine de la directorul Institutului Polar din Norvegia, potrivit căruia topirea accelerată a calotei glaciare și a ghețarilor montani constituie doar începutul unei schimbări fundamentale a climei.

Iar odată cu ea se va schimba orice aspect al vieții noastre. Nu doar la Cercul Polar, ci pe toată planeta, dacă nu luăm rapid măsuri de combatere a încălzirii globale. Poate că nu vom reuși să oprim schimbarea, dar putem măcar să încercăm să-i frânăm înaintarea.

Insulele Svalbard din Oceanul Arctic sunt avangarda nedorită a schimbărilor climatice. Altădată, un peisaj doninat de gheață, chiar și în toiul verii, arhipelagul aflat la 650 kilometri sud de Polul Nord oferă acum o cu totul altă imagine.

Kim Holmen, directorul Institutului Polar Norvegian: „Temperatura din insulele Svalbard a crescut, temperatura din aer a crescut cu aproape 10 grade Celsius în ultimii 30 de ani, oceanul este mai cald. Nu mai există calotă glaciară în fiorduri, aici, pe coasta vestică. Schimbările de aici, din Svalbard, sunt profunde, ample și rapide. Vor continua, din nefericire, și vor schimba ecosistemele, vor schimba tot ceea ce știm despre zona arctică. Vom avea o cu totul altă regiune arctică, un Svalbard complet diferit”.

Potrivit experților, la sfârșitul secolului, temperatura medie anuală va fi cu 7 până la 10 grade Celsius mai ridicată decât acum. Un dezastru pentru fauna și flora arctică. Însă acesta este doar începutul, în condițiile în care, acum, calota glaciară este deja cu 40 la sută mai mică decât în anii 70.

Kim Holmen, directorul Institutului Polar Norvegian: „Schimbările climatice provocate de om sunt evidente aici, în zona Arctică. Este foarte important să conștientizăm acest lucru, să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce-i facem planetei. Vedem acest lucru aici, va deveni vizibil și pentru restul planetei, de altfel este deja vizibil în mai multe locuri de pe glob”.

Într-adevăr. Dacă ne referim doar la topirea ghețarilor, ea este atât de avansată la mii de kilometri sud de Cercul Polar, încât săptămâna trecută elvețienii și-au luat adio de la unul dintre ghețarii din Alpi, printr-o ceremonie funerară. Pizol se află în estul Elveței, la o altitudine de 2.600 de metri, și se topește atât de repede, încât experții cred că într-un deceniu, va deveni istorie. Este doar unul dintre cei 1.500 de ghețari din Țara Cantoanelor, și niciunul nu este ferit de pericolul creșterii temperaturilor globale, scrie digi24.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu