AVERTISMENT pentru cetăţenii turci care călătoresc în SUA. Sunt îndemnaţi să fie precauţi

Ministerul de Externe turc a declarat vineri că cetăţenii turci care călătoresc în Statele Unite ale Americii se confruntă cu riscul arestării arbitrare şi le-a recomandat acestora să-şi revizuiască planurile de călătorie şi să-şi ia măsuri de precauţie dacă decid să meargă în SUA, relatează Reuters, scrie agerpres.ro.

Declaraţiile Ministerului de Externe turc survin după ce Departamentul de Stat american a lansat un avertisment similar în această săptămână cetăţenilor săi, afirmând că americanii care intenţionează să meargă în vizită în Turcia ar trebui să-şi revizuiască planurile din cauza terorismului şi a detenţiilor arbitrare.

Tensiunile între Ankara şi Washington, ambii aliaţi ai NATO şi membri ai coaliţiei împotriva ISIS, s-au adâncit şi mai mult după condamnarea la începutul acestei luni a unui bancher turc, găsit vinovat de un tribunal din SUA pentru că a ajutat Iranul să se sustragă sancţiunilor americane.

Mehmet Hakan Atilla, fost director general adjunct al băncii publice din Turcia, Halkbank, a fost condamnat la New York pentru fraudă bancară şi conspiraţie într-un caz care implică miliarde de dolari.

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla, implicându-i pe preşedintele Erdogan şi pe miniştri ai guvernului turc.

Ankara a respins constant acuzaţiile aduse în cadrul procesului, pe care l-a catalogat drept un complot pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care autorităţile turce îl consideră că ar fi în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016, acuzaţie respinsă categoric de Gulen.

"Cetăţenii turci care călătoresc în Statele Unite ar putea fi obiectul unor detenţii arbitrare pe baza mărturiilor unor surse necunoscute", se afirmă într-un comunicat al ministerului turc.

Într-un avertisment de călătorie datat 11 ianuarie, Ministerul de Externe turc a afirmat de asemenea că a existat recent o creştere a numărului de atacuri teroriste şi a incidentelor violente pe teritoriul Statelor Unite. 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu